Debat

Forskere til alment boligselskab: I skal ikke bære den sociale byrde for de svageste alene, men I løfter et vigtigt ansvar

I et modsvar til tre forskere skrev boligselskabet AKB København, at den almene boligsektor ikke kan bære den sociale byrde for landets mest udsatte borgere alene. Men det skal den heller ikke, men den har et medansvar, skriver de tre forskere i en replik.

Når politikerne fører en politik, der mindsker mulighederne for de mest udsatte i den almene sektor, er der brug for, at vi finder en løsning. Hurtigt, skriver Rikke Skovgaard Nielsen, Hans Thor Andersen og Lene Wiell Nordberg
Når politikerne fører en politik, der mindsker mulighederne for de mest udsatte i den almene sektor, er der brug for, at vi finder en løsning. Hurtigt, skriver Rikke Skovgaard Nielsen, Hans Thor Andersen og Lene Wiell NordbergFoto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Rikke Skovgaard Nielsen
Hans Thor Andersen
Lene Wiell Nordberg
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi har med stor interesse læst Mikkel Warmings replik til vores kronik og hans indspark til den meget vigtige debat, som vi ønsker at få mere fokus på: boliger til de mest udsatte og konsekvenserne af den førte politik herfor.

Vi kan kun erklære os enige i Mikkels pointer. Almene boliger er ikke kun for samfundets svageste. Blandede boligområder er vigtige at skabe gennem sociale og fysiske indsatser, og almene boligorganisationer skal ikke stå alene med ansvaret for de sociale byrder.

Med vores kronik peger vi blot på, at vi ikke må glemme ansvaret for de svageste i fokusset på blandede boligområder. Vores formål er netop især at understrege behovet for et politisk fokus herpå og en politisk ansvarstagen for at skabe og bevare boliger for de mest udsatte i vores samfund. 

Læs også

Det kan ikke være den almene sektors ansvar alene, som Mikkel ganske rigtigt skriver, men flere almene boliger og billigere almene boliger til de mest udsatte er en del af løsningen.

Hundedyre private udlejningsboliger

Det er positivt, at man i Københavns Kommune har fokus på at sikre, at der skal bygges boliger, der er til at betale. Samt at man over for landspolitikerne fremhæver behovet for at fjerne barriererne for at få bygget billige almene boliger og andre ejerformer frem for "hundedyre private udlejningsboliger", som Line Barfod, Teknik- og Miljøborgmester i Københavns Kommune, skriver på LinkedIn.

Det er sådan, at det er den almene sektor, der for nuværende tilbyder billige, gode boliger til dem med allerfærrest midler og valgmuligheder.

Rikke Skovgaard Nielsen, Hans Thor Andersen og Lene Wiell Nordberg

Fokus er i opslaget rettet mod boliger til folk med "med helt almindelige indkomster som rengøringsassistent, gadefejer eller sygeplejerske". De mest udsatte – dem der ikke har en "helt almindelig indkomst" – skal vi dog også have plads til i storbyen.

Men måske er der ikke så mange stemmer i dem? De har dog samme ret til en bolig, til et hjem, som alle andre. 

Læs også

Politikerne skal ikke mindske mulighederne

Det er dog ikke kun de dyre storbyer, der mister billige almene boliger. Der gør resten af Danmark også.

Her skyldes det andre mekanismer end brandvarme storby-boligmarkeder. Her skyldes det, at billige almene boliger nedrives, sammenlægges eller renoveres for at skabe attraktive boliger for mere ressourcestærke beboere i udsatte boligområder.

Flere almene boliger og billigere almene boliger til de mest udsatte er en del af løsningen.

Rikke Skovgaard Nielsen, Hans Thor Andersen og Lene Wiell Nordberg

Og dét mindsker antallet af boliger til de mest udsatte. Det er vi nødt til at have fokus på. Også uden for København.

Tilbage til Mikkels replik. Vi kan som sagt ikke andet end at være enige med Mikkel. Det er dog fortsat sådan, at det er den almene sektor, der for nuværende tilbyder billige, gode boliger til dem med allerfærrest midler og valgmuligheder.

Dermed løfter sektoren et helt centralt ansvar på velfærdsstatens og vores alles vegne. Når politikerne fører en politik, der mindsker mulighederne for de mest udsatte i den almene sektor, er der brug for, at vi finder en løsning. Hurtigt. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rikke Skovgaard Nielsen

Ph.d. og seniorforsker, Aalborg Universitet
sociolog, ph.d.

Hans Thor Andersen

Forskningschef, Institut for byggeri, by og miljø (Build), Aalborg Universitet København
dr.scient. (2005), lic.scient. i bygeografi (1985), cand.scient. i kulturgeografi (1982)

Lene Wiell Nordberg

Forsker, Institut for Byggeri, By og Miljø, Aalborg Universitet

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024