Debat

Lemp på kravene til byggebranchen

DEBAT: I takt med at Energistyrelsen skal udarbejde en ny byggepolitisk strategi, vil direktør i Dansk Byggeri Michael H. Nielsen have regelsættet inden for byggebranchen taget op til revision.
Astrid Maan Thomsen

Jeg er kandidatstuderende på IVA og redaktionsmedlem for fagmagasinet Perspektiv. Jeg er researcher på Altinget | By & Bolig, Altinget | Forskning & Innovation og månedsmagasinet Altinget | Politik.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Michael H. Nielsen
Direktør i Dansk Byggeri

I de kommende måneder skal Energistyrelsen udarbejde en ny byggepolitisk strategi, som skal afspejle, at vi i Danmark - også når det gælder byggeri - er blevet en del af et globalt marked.

Vi har gennem årene indført et væld af krav, regler og bestemmelser, som et byggeri og byggebranchen skal leve op til. Det gælder fx brandsikkerhed og energiforbrug, tilgængelighed, byggeskadeforsikring, nøgletal - ja, listen kan fortsætte længe endnu.

Det er derfor på sin plads at spørge: Hvis vi nu afregulerede byggeriet, kunne vi så få et billigere, men fortsat godt og sikkert byggeri? Ja, kunne vi ligefrem få skabt plads til udvikling af nye materialer og måder at bygge på? I nogle af vore nabolande drøfter man allerede, om byggeriet kan gøres billigere, hvis vi lemper på kravene. Det er jo oplagt at følge i samme spor i Danmark, når vi nu skal udarbejde en ny strategi.

Fakta

Deltag i debatten - send dit indlæg til [email protected]

Lad mig give et par eksempler på områder, hvor regelsættet bare er vokset og vokset:

Danmark har i dag et af verdens højeste krav til brandsikkerhed og brandgodkendelse - krav, der typisk er kommet til verden ved knopskydning, altså hvor eksisterende krav er blevet suppleret med nye krav år efter år. Måske kunne en revision og bedre koordinering af kravene give et bedre og enklere regelsæt, der samtidig kunne reducere omkostninger i byggeriet.

På samme måde kunne man spørge, om de høje krav til adgangsforhold, handicapregler, skal gælde for alt byggeri - eller kunne kravene nøjes med at gælde for bestemte bygningstyper eller omfatte en vis procentdel af det, der bygges. I dag er de danske og svenske krav højere end i de fleste andre lande. Fx skal en parkeringsplads for personer med handicap i Danmark fylde 10 procent mere i bredden - uden at man vel kan påstå, at bilerne er bredere i Danmark.

I nogle af vore nabolande drøfter man allerede, om byggeriet kan gøres billigere, hvis vi lemper på kravene. Det er jo oplagt at følge i samme spor i Danmark, når vi nu skal udarbejde en ny strategi.

Michael H. Nielsen
Direktør i Dansk Byggeri

Vi belaster dermed vores hjemlige byggeomkostninger ved at kræve hensyn til bestemte egenskaber eller funktioner, som ikke nødvendigvis er relevante. Og det har sin pris.

På den baggrund bør vi sætte fokus på, om nogle af de mange regler og krav, der gennem tiden er udviklet og stilles til et byggeri, nu også skaber værdi for samfundet eller brugerne. Der vil helt sikkert være bestemmelser, der med fordel kunne enten fjernes eller gå fra at være universelle til at blive stillet som særlige krav. Det vil skabe billigere byggeri og levne plads til reel innovation.

For det andet vil en passende tilgang for et kritisk eftersyn være behovet for en ensretning af de krav, der stilles til byggeri i fx Norden. Kunne vi blive enige om mere ensartede regler, ville vi skabe et væsentlig større marked.

Begge dele vil helt sikkert føre til et billigere byggeri - uden at der bliver gået på kompromis med kvalitet og sikkerhed.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00