Flertal klar med hjælp til høje varmeregninger: "Mange danskere er ramt ganske hårdt"

Regeringen lander en aftale, som giver en økonomisk håndsrækning på én milliard kroner til de danskere, der er særligt hårdt ramt af de stigende varmeregninger. Derudover afsættes der millioner til udfasning af gas. "Det er en unik situation, vi står i," lyder det fra klimaminister Dan Jørgensen (S).

Karl Emil Frost

Et politisk flertal lander fredag en aftale om af give én milliard kroner til de danskere, som er særligt hårdt ramt af de stigende varmeregninger.

Prisen på varme har i flere måneder været på himmelflugt, og klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) har derfor de seneste to uger forhandlet med Folketingets partier om en såkaldt varmecheck.

”Jeg er helt utroligt glad for at præsentere en vigtig aftale, som giver en økonomisk håndsrækning til dem, der har mest brug for det,” siger Dan Jørgensen til den fremmødte presse efter indgåelsen af aftalen.

”Vi synes, det er rimeligt at give den håndsrækning, fordi det er en unik situation, vi står i. Mange danskere er ramt ganske hårdt i denne situation, og dem vil vi gerne hjælpe,” tilføjer han.

Går til hustande med laveste indkomst

S-regeringen har indgået aftalen med SF, Enhedslisten, Radikale, Alternativet og Kristendemokraterne.

Og Dan Jørgensen fortæller, at hjælpen gives til husstande, som ikke har en årsindkomst på over 550.000 kroner, og som er afhængige af gas som varmekilde.

Dermed kan beboerne i omkring 320.000 hustande nu se frem til en check på cirka 3.750 kroner, lød det fra klimaministeren.

Læs også

Dan Jørgensen svarede også på, hvorfor man ikke sikrer hjælp til flere danskere, som også er ramt på pengepungen, men har en højere indkomst.

”Der er behov for at hjælpe på en måde, der kan mærkes for dem, der kan få checken,” svarede han. Og det har ikke været muligt at trække flere penge op af den såkaldte ’krigskasse’, hvor man har fundet finansieringen, lød det.

Ifølge Altingets klimaredaktør, Morten Øyen, ender aftalen dermed i det leje, som regeringen har planlagt efter.

"Alle de andre partier har ønsket, at der skulle flere penge på bordet. De mente, at flere danskere skulle have en hjælpende hånd, men det har været vigtigt for regeringen, at det her ikke blev en for stor pulje, og at den kun skulle gå til folk med mindre indkomster,” siger han.

Kort før aftalen faldt endeligt på plads, valgte alle partier i blå blok på nær Kristendemokraterne da også at forlade forhandlingslokalet.

Venstre vil ikke lægge stemmer til aftalen, da partiet ønsker at give flere penge, end regeringen lægger op til, fortæller energiordfører Carsten Kissmeyer til Ritzau ifølge TV 2.

”Vi har forladt forhandlingerne, da det beløb, der er lagt op til, er alt for lavt. Vi ville have en model med en højere indtægtsgrænse, så man også hjælper helt almindelige børnefamilier, sagde han.

Ifølge Morten Øyen forsøger partierne dermed at sende et klart signal til de mange danskere, som undrer sig over, hvorfor de skal rammes af de høje priser, mens andre ikke skal.

”Men at pengene skal gå til hustande med en samlet indkomst under 550.000 kroner giver også aftalen et klart rødt skær. Regeringen er nok godt tilfreds med at få lov til at stå med æren for, at der nu sendes 3750 kroner ud til cirka 320.000 husstande,” siger Altingets redaktør.

Millioner til udfasning af gas
Med aftalen afsættes der også 250 millioner kroner til udfasning af gas, hvilket støttepartierne fra begyndelsen har presset på for, ligesom man nu vil arbejde for at udfase gasfyr i Danmark.

”Man skal ikke være et sekund i tvivl om, at naturgas altid har været dårligt for klimaet. Derfor er det vigtigt, at aftalen både er grøn og rød,” siger SF’s klimaordfører Signe Munk og tilføjer:

”Vi sætter turbo på den grønne omstilling af varmen. Vi skal sende naturgasfyrene på pension og gjort fjernvarmen endnu grønnere. Og det giver den her aftale også et rygstød til.”

Radikales klimaordfører, Rasmus Helveg Petersen, lægger vægt på, at man med aftalen også har ”rundet et hjørne i den grønne omstilling.”

”Vi vil gerne give den her engangscheck. Men der skal være et perspektiv, så vi ikke skal gøre det igen og igen, og det er der i aftalen,” siger han.

Et decideret forbud mod gasfyr kan dog ikke umiddelbart gennemføres, da området reguleres af EU, sagde klimaministeren. Derfor vil han inden længe tage til Bruxelles for at forhandle en aftale på plads med Kommissionen.

”Partierne ønsker et stop for installation af nye gasfyr hurtigst muligt, men sådan et forbud har regeringen afvist tidligere med henvisning til EU’s regler,” siger Altingets Morten Øyen og tilføjer:

”Nu har partierne så bestemt, at den må regeringen tage en ekstra runde på og gå dialog med EU-kommissionen for at sikre opbakning til nye tiltag. Det er et åbent spørgsmål, hvad der kan komme ud af det.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

0:000:00