Debat

Mette Murer: Dansk Byggeri sætter en fed streg under sexisme-problemet i byggebranchen

De seneste udtalelser fra Dansk Byggeris næstformand viser, at der er lang vej endnu for sexisme i byggebranchen. I stedet for at sige til kvinder, at den sexistiske tone er noget, man skal finde sig i, bør man gøre op med det problematiske arbejdsmiljø i branchen, mener Mette Shack Dahlmann.

Diskrimination og chikane i byggebranchen kan ikke undskyldes med en "frisk tone" på arbejdspladsen, mener Mette Schack Dahlmann.
Diskrimination og chikane i byggebranchen kan ikke undskyldes med en "frisk tone" på arbejdspladsen, mener Mette Schack Dahlmann.
Mette Schak Dahlmann
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Dansk Byggeris næstformand, Christian Dahl Pedersen, begår gigantisk selvmål med sine udtalelser om sexisme i byggebranchen.

Til AvisenDanmark siger han:

”Min oplevelse er ikke, at der er et målrettet hårdt sprog mod kvinder, men at der nok er en frisk tone i branchen i det hele taget. Der kunne jeg godt være fristet til at sige: Lad nu være med at være for nærtagende. Der ryger nogle gange en finke af fadet, men den friske bemærkning skal naturligvis ikke være kønsdiskriminerende eller racistisk. Det er jeg helt enig i.”

Med sine udtalelser sætter han en fed streg under, hvorfor byggebranchen anno 2021 stadig er domineret af mænd.

Kulturen i byggebranchen skal ændres
Christian Dahl Pedersens holdning er i min optik grunden til, at vi i byggebranchen har problemer med at rekruttere andre end den stereotype mand - for ja, en håndværker er jo en mand. I hvert fald så længe at man ikke overvejer at stoppe op og tænke over, hvordan man egentlig gerne vil præsentere byggebranchen.

Jeg vil ikke kaldes nærtagende, når jeg siger fra over for kommentarer fra folk i branchen om, at jeg som kvinde ikke dur, ikke er stærk nok, ikke er frisk nok til at tage en joke om at give nogle håndværkere et blowjob.

Det er efter min mening ikke særlig charmerende, når man tillader en kultur på en arbejdsplads, som legitimerer at være nedladende over for andre mennesker, fordi det er ”en frisk bemærkning”.

Christian Dahl Pedersens holdning er i min optik grunden til at vi i byggebranchen har problemer med at rekruttere andre end den stereotype mand

Mette Schack Dahlmann
Murer

Ville det ikke være federe, hvis vi havde en kultur i branchen, hvor det er sejt og acceptabelt at sige fra overfor den magtudøvelse? At vi godt kan have det sjovt uden at svine hinanden til?

Problemer med arbejdsmiljø skal adresseres
I årtier har byggebranchen forsøgt at tiltrække kvinder, men det er ikke gået særligt godt. Man har i god tro tænkt, at man skulle beskytte os ved at forberede os på ikke at tage det personligt, når vi bliver diskrimineret på grund af vores køn. Man har sagt, at kvinder er velkomne i branchen, men vi er ikke gæster, der skal inviteres.

Hvis man vil tiltrække andre end mænd til byggebranchen, så skal man også være villig til at se problemerne i øjnene og ikke acceptere diskrimination og ikke acceptere en nedgørende kultur under dække af ”sjov og ballade”. Det handler om arbejdsmiljø.

MeToo-bølgen har lige skyllet ind over landet endnu engang. Den burde have lært os, at chikane og diskrimination på baggrund af køn skal tages alvorligt som et arbejdsmiljø- og arbejdskulturproblem.

MeToo burde også have lært os, at grunden til at vi først for alvor har fået øjnene op for chikane og diskrimination på jobbet ikke handler om, at kvinder ikke tidligere har oplevet sexisme. Nej, den kom først nu, fordi man i evigheder har læst og påskrevet kvinderne, at de selv beder om opmærksomheden eller bare skal ”lade være med at være for nærtagende”.

Hvis man vil tiltrække andre end mænd til byggebranchen, så skal man også være villig til at se problemerne i øjnene.

Mette Schack Dahlmann
Murer

Det er tragikomisk, at man igen og igen ser eksempler på, at nogen ikke har lært lektien, når det kommer til ledelse og at sikre et godt arbejdsmiljø.

Køn skal ikke spille en rolle på arbejdspladsen
Christian Dahl Pedersen siger til AvisenDanmark, at kvinder kan tilføre noget ”feminint” til branchen. Det er skønt, at han har oplevet, at kvinder, han har arbejdet sammen med, er super dygtige, men han understreger alligevel sin sexisme, idet han forventer, at man tilføjer noget ”andet” på grund sit køn.

Jeg ville i den grad ønske, at jeg i mit fag ikke igen og igen skulle føle mig som gæst. Ikke blive set på som et fremmedelement og som en kvinde, men som murer, der gør sit arbejde.  

Så skal vi nok få tiltrukket de rigtige kompetencer uanset køn eller for den sags skyld etnicitet, seksualitet og alle mulige andre målestokke, der er ligegyldigt for jobbet.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Dahl Pedersen

Næstformand, DI Byggeri, Teknisk direktør, Murermester J. Ole Pedersen, Oldermand i Københavns Murerlaug
murer (1993)

0:000:00