Ny debat: Skal der mere digitalisering på boligområdet?

DEBAT: Skal man fremover kunne blive opsagt fra sin bolig via e-boks? Eller skal man holde fast i de håndholdte forsendelser, når udlejere fremover skal opsige sine lejere og sende rykkere? Det har Altinget spurgt en række debattører om.

Udsigten til endnu længere leveringstider på breve betyder, at det kan blive svært at kommunikere inden for lovens frister for de private udlejere og lejere.

Og det kan have uheldige konsekvenser, hvis rykkere, meddelelser om fraflytningssyn og vigtige varslinger om lejeforholdet er uger undervejs. Svarer lejerne ikke i tide, kan den værste konsekvens være, at man bliver smidt ud af boligen.

For nylig afleverede en arbejdsgruppe en rapport, der anbefaler to forskellige modeller for digital kommunikation mellem lejer og udlejer i fremtiden. Den ene model er i hovedtræk en præcisering af den nuværende. Den anden model vil gøre det frit for parterne at vælge kommunikationsform.

Der er dog ikke umiddelbar enighed om, hvilken måde det er bedst at indrette sig på fremover.

I dag er der krav om en traditionel brevkorrespondance i forbindelse med ind- og udflytningssyn. Den model er kommet under fornyet pres med krisen i PostNord og de længere leveringstider for breve. Samtidig er det administrativt tungt for udlejerne at sende meddelelser til lejeren med almindelig brevpost.

Så skal der digitaliseres mere, når der skal være kontakt mellem private udlejere og lejere fremover? Det har Altinget spurgt en række debattører om.

Mød panelet her:

Søren Egge Rasmussen (EL)
Boligordfører for Enhedslisten. Har i tre omgange siddet i Folketinget som midlertidigt folketingsmedlem og blev valgt ind første gang ved folketingsvalget i 2016. Uddannet tømrer og desuden uddannet som økologisk landmand.

Merete Dea Larsen (DF)
Boligordfører for Dansk Folkeparti. Blev valgt til folketinget ved valget i 2016 for Dansk Folkeparti. Uddannet farmakonom. Har desuden været medlem af byrådet i Roskilde Kommune siden 2005.

Jakob Juul-Sandberg
Professor MSO på SDU og formand for arbejdsgruppen, der så nærmere på muligheden for at anvende digital kommunikation fremover. Han er derudover cand.jur. og ph.d.

Anders Svendsen
Juridisk og politisk konsulent i Lejernes LO. Er uddannet cand.jur. fra Københavns Universitet.

Morten Østrup Møller
Juridisk direktør i Ejendomsforeningen Danmark og har en M.Sc i jura. Tidligere juridisk direktør i DEAS.

Natalia Rogaczewska
Chefrådgiver i Danmarks Almene Boliger, BL. Har en M.Sc i EU Business and Law fra Aarhus School of Business.

Forrige artikel EL: Man må ikke miste sin bolig efter at have overset én mail EL: Man må ikke miste sin bolig efter at have overset én mail Næste artikel Fagfolk: Lukning af klubhuse fjerner ikke banderne Fagfolk: Lukning af klubhuse fjerner ikke banderne