Poul Madsen: Jeg har tjent ligeså meget på boligsalg som på fem års arbejde. Det kommer de unge aldrig til
Den ældre generation har i årevis valgt at lukke øjnene for den åbenlyse ulighed i vores samfund. For de unge er boligmarkedet lukket land, og de udgør den nye underklasse, skriver Poul Madsen.
Poul Madsen
Kommunikationsrådgiver og kommentator, podcastvært, foredragsholder og forfatterDa jeg var 27 år, fik jeg mulighed for at købe min første bolig. Det er helt umuligt i dag for min søn på samme alder.
For de unge er boligmarkedet lukket land. Og ikke nok med det. De får heller ikke mulighed for at røre deres pensionsordning, før de er langt oppe i 70'erne. Min yngste, Villy, skal arbejde til han er 77.
Vi, der har vores på det tørre og nu har rundet et skarpt hjørne på 60 plus, har i årevis valgt at lukke øjnene for denne åbenlyse ulighed i vores samfund, som bare bliver udbygget år for år. Det samme har politikerne.
Hvordan kan vi påstå, at Danmark er et af verden mest lige samfund, når vi har skabt så stor ulighed?
Danmark er i dag et klasseopdelt samfund, og det handler ikke om uddannelse eller indkomst, men om dem, som ejer deres egen bolig, og de, der ikke gør.
Poul Madsen
Danmark er i dag et klasseopdelt samfund, og det handler ikke om uddannelse eller indkomst, men om dem, som ejer deres egen bolig, og de, der ikke gør.
Overklassen er os, der var så heldige som unge at kunne købe en bolig, fordi priserne var meget lavere, og muligheden for at låne var langt bedre.
Siden kom finanskrisen og stadigt skærpede krav til, hvor meget man kunne låne – og ikke mindst til, hvor meget du selv skal have med til finansieringen.
Det med selv at have penge med til en udbetaling kan for de fleste ikke lade sig gøre. Medmindre man er en af de privilegerede, der lige har solgt en anden bolig. Og hvad er det, førstegangskøberne skal sælge? Deres kollegieværelse eller fremlejede studiebolig?
Jeg vil skyde på, at jeg har tjent lige så meget ved at købe og sælge boliger, som jeg har på at gå på arbejde i mindst fem år.
Alt er skattefrit som stort set det eneste i Danmark. Vi boligejere er hellige køer, som ingen tør røre. Underklassen er de unge.
Hvordan skal en ung familie kunne spare nok op til at kunne købe? For man skal lige huske på, at de også skal spare op til deres egen pension.
Det vil sige, at man hurtigt kommer op på at skulle lægge 20 procent til side til boligopsparing og pension hver eneste måned. Hvem kan det med en startløn på måske 30.000 kroner og en dyr lejebolig?
Det er, som om den ældre, bestemmende generation har glemt, hvordan det er at være ung.
Eller også vil vi bare ikke forstå det, vel vidende at hvis vi begynder at tale for meget om denne ulighed, kunne det jo risikere at gå ud over vores egne skattefrie privilegier. Og lad os få de sidste skattefrie millioner med, før vi flytter i oldekolle.
Den upolitiske ungdomsorganisationen Saga forsøgte at rejse debatten i sommer. Saga argumenterer for, at unge skal have lov til at bruge deres pensionsopsparing på boligkøb.
Det er, som om den ældre, bestemmende generation har glemt, hvordan det er at være ung.
Poul Madsen
Argumentet er enkelt: Hvorfor skal pensionspengene stå bundet i årtier, før man som ung i dag har mulighed for at hæve dem langt oppe i 70'erne.
Forslaget fik 12. august i Berlingske støtte fra en lidt uventet kant, nemlig de ældres influencer og godfather, Bjarne Hastrup, direktør i Ældre Sagen.
Han kan godt se fornuften, og det kan jeg bestemt også. Det her vil ikke være hele løsningen, men et lille skridt i den rigtige retning.
Hvis man som mig ønsker et samfund med lige muligheder for alle, mangler vi at tage den nødvendige diskussion om, hvordan vi sikrer alle lige muligheder på boligmarkedet.
Jeg savner modige politikere, der går forrest og siger: Selvfølgelig skal vi ikke skabe en ny underklasse af unge familier.
Den nuværende regering elsker at nedsætte hurtigt arbejdede kommissioner med eksperter. På boligområdet vil det give god mening. Få gang i en boligstrukturkommission og skynd jer at få vedtaget dens anbefalinger, mens I stadig har flertallet.