Debat

S: Regeringen svigter både klima og erhvervsliv

DEBAT: Regeringens energipolitik er ikke ambitiøs nok og tørrer det grønne ansvar af på forbrugerne. Danmark bør i stedet satse på energieffektive boliger, som vil komme både klimaet og erhvervslivet til gode, skriver Jens Joel (S).

Regeringen fremlagde 9. oktober sit klimaudspil, som ifølge flere topchefer har for lidt fokus på energieffektivisering.
Regeringen fremlagde 9. oktober sit klimaudspil, som ifølge flere topchefer har for lidt fokus på energieffektivisering.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jens Joel (S)
Klima- og energiordfører

Regeringen vil sikre et energimærke med færre fejl. Det er godt, men den største fejl er stadig, at regeringen fuldstændig har droppet indsatsen for at spare på energien i bygninger og nu forsøger at fedte opgaven og ansvaret af på forbrugerne.

Det er et svigt af både klima og erhvervsliv – hvad sidstnævnte i øvrigt ikke er blege for at fortælle i sjældent skarpe vendinger.

Ikke godt nok
Regeringen har bebudet forbedringer af det eksisterende energimærke for boliger. Der skal blandt andet være færre fejl, og det skal være nemmere at forstå, hvordan man kan forbedre sin bolig og dermed energimærket.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler. Du kan kommentere indlægget i bunden. Vi opfordrer til en konstruktiv og ordentlig tone i debatten. Debatindlæg kan sendes til: [email protected]

Det er selvfølgelig godt, at vi får et energimærke med færre fejl. En minister med det modsatte ønske havde været mere opsigtsvækkende. Men det er ikke megen visionær tænkning eller politisk ansvar, der løftes på den konto.

Sandheden er, at det er et dække for en regering, der ikke tager fat der, hvor det for alvor batter for klima og erhvervsliv.

Jeg kan mærke et dansk erhvervsliv, der reelt er bekymrede over en kurs, hvor både klimaet og indtjeningen vil lide.

Jens Joel (S)
Klima og energiordfører

Energieffektivitet er nøglen
Regeringens indstilling er, at den grønne omstilling må forbrugerne klare selv. Præcis som når man holder hånden over landbruget og nøjes med en klimamærkningsordning, som kan flytte problemet ned i køledisken til forbrugerne. 

Det er lidt en gåde, hvorfor regeringen i både energiudspil og klimaplan fuldstændig har droppet indsatsen for at spare på energien i vores boliger.

Klimaet har brug for en ambitiøs indsats, og den grønne omstilling bliver dyrere, hvis ikke vi sparer på energien i vores bygninger.

Sidst, men ikke mindst, er energieffektivitet en gigantisk styrkeposition for dansk erhvervsliv, som vi risikerer at miste, hvis regeringens manglende visioner bliver virkeligheden.

Erhvervsledere melder sig på banen
Det er nok også derfor, at en række tunge erhvervsledere og fagbevægelsen i klartekst fortæller, hvad det vil koste i tabte arbejdspladser og faldende eksport.

Tag ikke fejl. Det er ikke hver dag, at direktører fra fire af landets største virksomheder indrykker et indlæg i Berlingske, hvor de lufter en bekymring om for lave ambitioner og direkte går i rette med en regering, der er for uambitiøs.

Det gjorde direktørerne i Grundfos, Danfoss, Velux og Rockwool i slutningen af november.

Kort efter fulgte direktøren fra Novozymes efter med et interview, hvori han opfordrer regeringen til at skrue op for ambitionerne.

I samme artikel noterer Danfoss’ direktør i øvrigt, at Klimarådets rapport om regeringens gældende politik bør få alle alarmklokker til at ringe.

Vores grønne styrkeposition er på spil
Jeg kan mærke et dansk erhvervsliv, der reelt er bekymrede over en kurs, hvor både klimaet og indtjeningen vil lide.

Det er Danmarks grønne styrkeposition, der er på spil.

Danske virksomheder har specialiseret sig i at udvikle og producere løsninger, der netop skal sikre, at vi bruger energien effektivt. Produkter, som nu kan sælges på et voksende verdensmarked. Og som er udviklet blandt andet, fordi vi har sat ambitiøse krav til energibesparelser.

Det skal vi også i fremtiden. Det er derfor, Socialdemokratiet ikke mener, vi skal lægge os på EU's minimumskrav. Vi skal gå længere. Gå forrest. Sætte standarden.

Høje grønne ambitioner gavner erhvervslivet
I sommer pressede vi regeringen til flere ambitioner i energiforliget. Men vi er ikke tilfredse.

Klimaet har brug for mere, og vi skammer os ikke over, at det også vil være et rygstød til vores grønne erhvervsliv.

Derfor mener Socialdemokratiet også, at alle offentlige bygninger skal være energieffektive.

Krav til offentlige bygninger kan i høj grad være med til at drive innovationen af mere energieffektive materialer og løsninger.

Derfor foreslår Socialdemokratiet med inspiration fra de krav, de statslige bygninger er underlagt, hvor ministerier og underliggende institutioner skal reducere energiforbruget med 14 procent i perioden 2006-2020, at vi i fremtiden sætter energisparekrav i både kommunale, regionale og statslige bygninger.

Ingen tid at spilde
Klimavidenskaben taler sit tydelige sprog. Vi har brug for at omstille i et hurtigere tempo. Og vi har brug for at få alle sektorer med. Også bygningerne.

I Danmark kan vi ovenikøbet skabe vækst og flere arbejdspladser, hvis vi investerer i at udvikle de rigtige grønne løsninger.

Lad os nu komme i gang!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Joel

MF (S), beskæftigelsesordfører, næstformand i folketingsgruppen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

0:000:00