Debat

Samvirkende Købmænd: Forbud mod alkoholsalg i bykerner løser ikke problemerne

Problemer i nattelivet handler om dårlig opførsel. Det vil et forbud mod salg af alkohol fra detailbutikker ikke afhjælpe, men det vil føre til et illegalt marked og ramme butikkerne urimeligt hårdt, skriver Claus Bøgelund Nielsen.

Flere forbud og restriktioner medfører et øget illegalt salg af alkohol, skriver Claus Bøgelund Nielsen.
Flere forbud og restriktioner medfører et øget illegalt salg af alkohol, skriver Claus Bøgelund Nielsen.Foto: Tobias Kobborg/Ritzau Scanpix
Claus Bøgelund Nielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Regeringen foreslår at forbyde detailsalg af alkohol om natten i dele af de store byer. Det løser ikke problemet med støjende og uhensigtsmæssig adfærd.

Et forbud åbner blot op for nye uautoriserede salgskanaler og flytter handelen til butikker uden for forbudszonen og til butikker, der i forvejen har svært ved at følge eksisterende lovgivning. Problemet er i højere grad manglende hensyntagen og dårlig opførsel, end det er alkohol.

Faktum er, at der de seneste år er iværksat en række initiativer i for eksempel Københavns Kommune, der øger borgernes brug af det udendørs byrum. Det er initiativer, der blandt andet giver bedre muligheder for udendørs servering.

Som i Middelalderbyen i København, hvor dele er omdannet til gågademiljø. Et initiativ, som gavner turismen og det sociale liv og øger fokus på udelivet.

Men den øgede aktivitet har også medført nogle gener for de mennesker, der bor i indre by i form af mere affald og larm. Det er problemer, der skal tages alvorligt og naturligvis løses.

Rammer urimeligt hårdt og skævt

De Samvirkende Købmænd, som repræsenterer en række butikker, der vil blive berørt af forslaget, er helt overordnet imod et forbud mod salg af alkohol i detailhandelen i centrum.

Der er hverken forskning eller evidens for, at netop forbud og restriktioner virker. Derfor er det et nej til flere restriktioner og forbud fra De Samvirkende Købmænd.

Flere forbud og restriktioner medfører et øget illegalt salg af alkohol. Det ved vi blandt andet fra vores svenske naboer og fra tiden under coronanedlukningen. Et ulovligt salg, der blev dokumenteret af TV 2 Lorry, for hvem det lykkedes at købe alkohol illegalt i seks ud af ti kiosker.

Vi tror på, at der skal arbejdes på at ændre de unges vaner og "unoder" frem for brug af yderligere restriktioner og forbud

Claus Bøgelund Nielsen
Vicedirektør, De Samvirkende Købmænd

Et forbud vil ramme butikkerne urimelig hårdt på salget af følgevarer. Det tabte følgesalg for øvrige varer udgør et beløb, der er cirka dobbelt så højt som den mistede alkoholomsætning.

I forbindelse med de midlertidige coronarestriktioner har det været åbenlyst, at der er sket et illegalt salg fra dele af det butiksmiljø, der kan have et afslappet forhold til overholdelse af landets lovgivning på andre områder som for eksempel afgifter og illegal arbejdskraft. Flere restriktioner vil derfor øge det illegale salg, og det er der ingen interesse i.

Brug eksisterende lovgivning

Det er ligeledes et faktum, at de bydele, der synes hårdest ramt med problemer i nattelivet som for eksempel Nordhavn og Islands Brygge, slet ikke har detailbutikker, der sælger alkohol aften og nat. Manglende detailsalg af alkohol fra de organiserede virksomheder er dermed ingen garanti mod "fest i gaden".

Vi tror på, at der skal arbejdes på at ændre de unges vaner og "unoder" frem for brug af yderligere restriktioner og forbud, der samtidig kan få negative konsekvenser for arbejdspladser og for tiltrækningen af turister til byen.

Behovet for en forstærket indsats for et roligere natteliv bør kunne imødekommes med øget fokus på allerede eksisterende lovgivning ved blandt andet mere synligt politi og brug af den eksisterende politivedtægt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Bøgelund Nielsen

Vicedirektør, DSK - De Samvirkende Købmænd
akademiøkonom med speciale i detailhandel, merkonom i butiksdrift (Niels Brock)

0:000:00