Debat

Stark: Vi kan ikke se skoven for bæredygtige træer

DEBAT: Listen med forkortelser, som møder kunder, der er interesserede i at bygge bæredygtigt, er uhensigtsmæssigt lang – og det skaber en barriere for den almene udbredelse af bæredygtige løsninger i byggeriet, skriver Britta K. Stenholt, direktør i Stark. 

Mængden af mærker kan blive en barriere for at vælge bæredygtige løsninger til et byggeprojekt, skriver Britta K. Stenholt.
Mængden af mærker kan blive en barriere for at vælge bæredygtige løsninger til et byggeprojekt, skriver Britta K. Stenholt.Foto: /pressefoto/Stark
Katja Holm
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Britta K. Stenholt
Administrerende direktør i Byggemarkedet Stark

På det danske marked er der mere end 50 forskellige mærkningsordninger. Med så stort et udvalg af mærker drukner gode intentioner og velvilje ofte allerede i research-fasen. Der er ingen, der kan kende så mange mærker fra hinanden.

For den almindelige håndværksmester i en hektisk hverdag er tiden der ofte ikke til at kunne danne sig et overblik over de mange mærker og deres betydning. Mængden af mærker kan derfor i værste fald blive en barriere for at vælge bæredygtige løsninger til et byggeprojekt. Det samme gælder for boligejeren, der har et mindre renoveringsprojekt i sit hus.

Til sammenligning skal forbrugerne kun forholde sig til Ø-mærket, hvis de vil handle økologisk i supermarkedet.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til os på [email protected].

Her er det dog vigtigt også at have for øje, at de mange bæredygtighedsmærker inden for byggeriet er et tydeligt resultat af, at lysten og viljen til at tage ansvar og skabe bæredygtige løsninger er bredt til stede i vores samfund og i vores erhvervsliv. Bæredygtighed er desuden ved at have fået godt fodfæste i de store nybyggerier og prestigebyggerier.

Summen af dette giver et utroligt godt udgangspunkt for at sætte yderligere skub i den bæredygtige udvikling i byggebranchen.

Der er meget at hente, hvis vi kan gøre det nemmere at bygge efter bæredygtige principper.

Britta K. Stenholt
Direktør i Stark

Og netop af den grund er vi nødt til at se på, hvordan bæredygtige løsninger også kan blive et naturligt tilvalg i forbindelse med mindre byggeprojekter.

Omfattende kriterier at leve op til
I Stark bakker vi 100 procent op om bæredygtige mærker og de certificeringsordninger, som mærkerne repræsenterer. Som leverandør og forhandler af byggematerialer fra hele verden er certificeringsordninger et vigtigt værktøj i vores omfattende og kontinuerlige indsats for at sikre og kontrollere vores leverandørled.

Certificeringsordninger for bygninger, som for eksempel DGNB, er i forlængelse heraf et fantastisk redskab til at sikre fokus på hele byggeriets livscyklus, fra produktion af materialer til nedrivning og genanvendelse af materialer. Men disse certificeringer er også omfattende at leve op til.

For at kunne tilbyde vores kunder den bedste rådgivning om bæredygtighed, har vi i Stark uddannet et team af bæredygtighedseksperter, som kan hjælpe både kunder og sælgere i vores forretninger med at svare på komplekse spørgsmål. Ligeledes er vi medlem af for eksempel Green Building Council Denmark, FSC, PEFC og MiljøForum Fyn, så vi bl.a. kan holde os ajour med de krav og kriterier, der stilles til vores kunder.

Men ofte står kundernes behov og ønsker ikke mål med den detaljegrad og de dokumentationskrav, som bæredygtighedsordningerne kræver.

Forenkling er vejen frem
Der er meget at hente, hvis vi kan gøre det nemmere at bygge efter bæredygtige principper. En stor del af landets byggeprojekter består af renoveringer og mindre projekter, hvor ambitionerne ikke er et certificeret bæredygtigt byggeri. Her er ønsket at få godt håndværk, gode materialer, god økonomi og god samvittighed til at gå op i en højere helhed.

Hvis vi for alvor skal sætte skub i den bæredygtige udvikling, skal vi have udvidet fokus fra kun at tale om det certificerede byggeri til også at fokusere på, hvordan vi kan udbrede de bæredygtige principper til den samlede byggebranche.

For at lykkes med dette har vi brug for forenklede guides og konkrete anbefalinger, som gør det let for både håndværkere, private bygherrer og selvbyggere at vælge bæredygtige løsninger.

Her kan vi med fordel tage ved lære af de virksomheder, der allerede mestrer den bæredygtige disciplin i dag. Tag for eksempel tømrervirksomheden Lund og Staun, der med succes har taget den bæredygtige tilgang til sig: Ikke bare når de arbejder på bæredygtige projekter, men også når de arbejder på ’almindelige’ byggeprojekter, har de fokus på affaldssortering og vælger certificeret træ samt materialer med lav vedligeholdelse.

Hvis vi lykkes med dette forenklingsprojekt, er jeg sikker på, at vi vil have fjernet en væsentlig barriere for udbredelsen af bæredygtige løsninger i byggebranchen.

Dokumentation

 

 

 

 

 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Britta Korre Stenholt

Adm. direktør, STARK Danmark, bestyrelsesviceleder, Dansk Industri (DI) og DI Byggeri, bestyrelsesleder, DI Handel, bestyrelsesmedlem, IG TopCo Aps og Byggeriets Diversitetsdag
cand.scient.oecon. (SDU 1997)

0:000:00