Debat

V: Nej tak til potentiel bombe under boligmarkedet

DEBAT: Boligministeren overvejer i disse dage at gribe ind mod udenlandske kapitalfondes indtog på det danske boligmarked, men et sådant indgreb kan have alvorlige økonomiske konsekvenser for andelsboligejere, skriver Heidi Bank fra Venstre.

Vi skal ikke gennemføre lovgivning, som potentielt kan være en bombe under andelsboligmarkedet, skriver Heidi Bank fra Venstre.
Vi skal ikke gennemføre lovgivning, som potentielt kan være en bombe under andelsboligmarkedet, skriver Heidi Bank fra Venstre. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Lise-Lotte Skjoldan
GDPRDeleted
Vis mereIcon / Direction / Dropdown
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Heidi Bank (V)
Boligordfører

Den socialdemokratiske regering og boligminister Kaare Dybvad (S) overvejer i disse dage et politisk indgreb på boligmarkedet, der kan få alvorlige konsekvenser for ejendomsvurderingerne på andelsboliger. I værste fald kan andelsboligerne miste op til halvdelen af deres værdi.

Det er med andre en regulær bombe under boligmarkedet og danskernes privatøkonomi.

Det potentielle socialdemokratiske indgreb på boligmarkedet kommer, efter flere medier det seneste år har berettet om udenlandske kapitalfondes indtog på det danske boligmarked. I de eksempler, vi har hørt i medierne, udnytter kapitalfondene en særlig paragraf i boligreguleringsloven, som gør det muligt at fastsætte lejen efter det lejedes værdi, hvis der er gennemført gennemgribende forbedringer af ejendommen.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til debat@altinget.dk.

Værner om pengepung
Det indgreb, som der diskuteres for tiden, er som udgangspunkt målrettet lejeboliger. Men det kan få alvorlige konsekvenser for værdien på andelsboliger.

Jeg er enig i, at det er et problem, når vi ser eksempler på udenlandske kapitalfonde, der opkøber ejendomme i særligt København med det ene formål at sætte huslejen voldsomt op. Og det bekymrer mig, når jeg hører om historier, hvor huslejen nærmest bare galopperer derudad og presser mennesker med almindelige indkomster ud af vores hovedstad.

En andelsbolig er købt og belånt i tiltro til, at vi politisk sikrer stabilitet på boligmarked. Og at vi ikke laver politiske indgreb, som betyder, at andelsboligen pludselig falder i værdi.

Heidi Bank (V), Boligordfører

Men i Venstre værner vi om danskernes pengepung. Vi skal ikke gennemføre lovgivning, som potentielt kan være en bombe under andelsboligmarkedet.

Derfor kommer Venstre heller ikke til at støtte et indgreb fra den socialdemokratiske regering sammen med resten af venstrefløjen, der forringer danskernes boligs værdi.

Berlingske har kunnet berette om, at blandt andet EjendomDanmark advarer om, at selv et lille indgreb kan få store konsekvenser for andelsboligmarkedet, og at en betydelig del af landets andelshavere kan stå over for tab på flere hundrede tusinde kroner.

Det bekymrer mig derfor dybt, hvis den socialdemokratiske boligminister, Kaare Dybvad, skulle gennemføre lovgivning med den yderste venstrefløj, som ender med at koste andelshavere på pengepungen.

Stabilitet er afgørende
Desværre har boligministeren ikke klart afvist, at han vil lade sig presse af venstrefløjen. I et skriftligt svar til Folketinget har han eksempelvis ikke ønsket at tage afstand fra Enhedslistens Søren Egge Rasmussens udtalelse til Berlingske for et par uger siden, hvor Egge Rasmussen sagde, at han er klar til at acceptere, "at der kan være nogle andelshavere, som bliver ramt af det på den korte bane", hvis man helt afskaffer den føromtalte paragraf i boligreguleringsloven.

Regeringens støtteparti er angiveligt klar til at acceptere, at danske andelshavere fra den ene dag til den anden mister store dele af deres boligs værdi – med den konsekvens, at flere andelshavere bliver teknisk insolvente.

Det bekymrer mig dybt. For andelsbolighaverne skal kunne sove trygt om natten og ikke frygte, at deres bolig med et snuptag kan miste halvdelen af dens værdi.

En andelsbolig er købt og belånt i tiltro til, at vi politisk sikrer stabilitet på boligmarked. Og at vi ikke laver politiske indgreb, som betyder, at andelsboligen pludselig falder i værdi. Den stabilitet er helt afgørende for Venstre.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Heidi Bank

Fhv. MF (V), formand, Ligestillingsudvalget, næstformand, Indenrigs- og Boligudvalget
bank, ejendomsmægler, valuar og studier i teologi