Geografisk prognose: Sådan fordeler partiernes mandater sig

Hvor i landet står Danmarksdemokraterne stærkest? Hvem bliver ramt af Radikales tilbagegang, og hvilken S-minister kan komme under pres? Få svar på det i Altingets nyeste mandatprognose.

Hvorhenne i landet får partierne valgt deres nye folketingsmedlemmer? Gå på opdagelse i Altingets nye geografiske prognose.
Hvorhenne i landet får partierne valgt deres nye folketingsmedlemmer? Gå på opdagelse i Altingets nye geografiske prognose.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Emma Qvirin Holst

Der er noget om snakken, når det siges, at Støjbergs opbakning især består af jyske vælgere.

I hvert fald falder 12 ud af Danmarksdemokraternes 19 mandater i Jyllands fire storkredse.

Det viser en ny geografisk prognose, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget på baggrund af data fra Kantar Public Gallup og Epinion.

Bag prognosen

I denne prognose indgår interviews foretaget af Kantar Public Gallup og Epinion i juli og august. I alt er 8.564 interviews med i analysen ("Ved ikke" mv. er fraregnet).   

Heraf er der lavet en geografisk prognose, der er vægtet mod Altingets seneste kvalitetsvægtede snit af målingerne i december og folketingsvalget i 2019, hvilket betyder, at usikkerheden er mindre end to procentpoint. Herefter udregnes fordelingen ud fra valgloven, og her er de første mandater meget sikre, mens de sidste er mindst sikre, da meget få stemmer kan afgøre, at de falder et andet sted. Det betyder blandt andet også, at valgkampen kan være med til at flytte nogle af de få stemmer og ændre det øjebliksbillede, som prognosen viser.

Der er ikke fortaget en vægtning af forventede kommende eventuelle partiledereffekter.  

Gengives enkelte tal fra artiklen, skal det være med kildeangivelsen professor Kasper Møller Hansen for Altinget på baggrund af data fra Kantar Public Gallup og Epinion.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00