Enhedslisten presser på for Tobin-høring

FINANSSKAT: Thorning afviser at arrangere en høring om en skat på finansielle transaktioner, men nu vil Enhedslisten forsøge at få Europaudvalget til at arrangere en. Udvalgets formand er åben over for idéen.
Enhedslisten presser regeringen for at få en høring om den såkaldte Tobin-skat.
Enhedslisten presser regeringen for at få en høring om den såkaldte Tobin-skat.Foto: Hasse Ferrold
Morten ØyenErik Holstein
Enhedslisten lægger nu ekstra pres på regeringen ved at forsøge at få arrangeret en høring på Christiansborg om finansskatten, noget tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussens (S) i weekenden foreslog i et interview med Altinget.dk.

Tirsdag afviste statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) på sit pressemøde at arrangere en høring.

"Jeg synes altid, det er godt med offentlig debat, men det indgår ikke umiddelbart i regeringens planer," sagde Helle Thorning-Schmidt.

Og det betegner Enhedslistens gruppeformand Per Clausen som "underligt":

"Regeringen bliver jo ved at sige, at den ikke er ideologisk modstander af en finansskat. Hvis det er rigtigt, bør den være interesseret i at få belyst alle argumenter for og imod en sådan skat så grundigt som muligt. Det vil en høring være velegnet til," siger Per Clausen.

Regeringen bliver jo ved at sige, at den ikke er ideologisk modstander af en finansskat. Hvis det er rigtigt, bør den være interesseret i at få belyst alle argumenter for og imod en sådan skat så grundigt som muligt. Det vil en høring være velegnet til.

Per Clausen
EU-ordfører, (EL)

Europaudvalget skal stå for høring
Han kan kun se en forklaring på Thornings afvisning:

"Det er vel et forsøg på at få lagt låg på den interne uenighed i regeringen. S og SF var jo begejstrede tilhængere af en sådan finansskat før valget," siger Per Clausen med blandt andet henvisning til S-SF's fælles EU-politiske udspil fra før valget.

Enhedslisten vil nu forsøge at finde andre veje til at få en høring op at stå. I første omgang vil partiet undersøge, om Folketingets Europaudvalg kan arrangere en høring om finansskatten.

Formand er åben for høring
Og den ide modtages umiddelbart positivt af udvalgets formand:

"Det er jeg naturligvis åben over for, og det vil vi tage en snak om i Europaudvalget," siger udvalgets formand Eva Kjer Hansen (V).

Hun har selv bedt økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) kommentere på Poul Nyrup Rasmussens beskyldninger om, at Europaudvalget har fået manipulerede oplysninger om finansskatten. Eva Kjer Hansen fortæller, at der nu vil komme en diskussion i udvalget, om hvorvidt der er indholdsmæssig grund til en høring.

Er det ikke muligt at få en høring arrangeret i Europaudvalgets regi, vil Enhedslisten forsøge at lave en høring sammen med ungdomsorganisationer eller fagforeninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

Per Clausen

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (EL), byrådsmedlem i Aalborg, medlem af KLs bestyrelse, bestyrelsesmedlem i AkademikerPension
cand.phil. i samfundsfag (Aalborg Uni. 1988)

0:000:00