Falsk melodi i Tobin-slagsmål

BAGGRUND: Ifølge Radikale Venstre kunne indførelsen af en finansskat koste 440.000 arbejdspladser i EU. Men partiet undlod at fortælle, at regnestykket relaterer sig til et worst case-scenarie på den anden side af 2050.
Den radikale leder Margrethe Vestager vandt første halvleg i slagsmålet om en finansskat i EU-regi. Men valget af Francois Hollande til ny fransk præsident har åbnet spillet igen.
Den radikale leder Margrethe Vestager vandt første halvleg i slagsmålet om en finansskat i EU-regi. Men valget af Francois Hollande til ny fransk præsident har åbnet spillet igen.Foto: Radikale Venstre
Erik HolsteinMorten Øyen

Den højspændte politiske kamp om en skat på finansielle transaktioner har fået nyt liv efter valget af Francois Hollande som fransk præsident. Hollande er kendt som en varm tilhænger af finansskatten, der populært kaldes en Tobin-skat.

Herhjemme har Radikale Venstre hidtil med held modsat sig, at den danske regering bakker op om en finansskat i EU, men en nærmere gennemgang af beregningerne fra EU-Kommissionen sætter et alvorligt spørgsmålstegn ved partiets argumentation. Der er således ikke det mindste belæg for at påstå, at en finansskat kan koste hundredtusindvis af job under den aktuelle krise.

Ikke desto mindre er det præcis, hvad den radikale skatteordfører Nadeem Farooq har påstået, endda i debatanlæg han selv han tilsendt flere dagblade. Således skrev Farooq 13. januar 2012 i Information, at det "i en periode med lav vækst i hele Europa er svaret ikke at indføre en skat, der kan koste os næsten en halv million job."

Dokumentation

Disse spørgsmål sendte Altinget.dk til økonomiminister Margrethe Vestager: 

Baggrund
Den radikale skatteordfører skrev i januar således til Information:
"Europa risikerer at miste 440.000 arbejdspladser, hvis EU indfører en skat på finansielle transaktioner... Det bringer ikke ny vækst til Europa; alene i Danmark risikerer vi at miste 5.000 arbejdspladser på grund af lavere vækst."

Og til Politiken få dage senere:
"EU-Kommissionens egne beregninger viser nemlig, at Europa vil miste knap 500.000 arbejdspladser, hvis EU indfører en skat på finansielle transaktioner"

Konkrete spørgsmål
1) Ifølge vores oplysninger svarer det præcis til, hvad du har sagt internt i regeringen. Er det korrekt eller ukorrekt?

2) Er du enig eller uenig i udtalelserne fra din egen skatteordfører?

3) Ifølge Kommissionens papirer relaterer de 440.000 tabte arbejdspladser - som i forvejen er worst case uden indregning af positive effekter - sig til en akkumuleret virkning efter 40 år. Er det ikke korrekt, at "Kommissionens egne tal" kun viser et meget begrænset jobtab ved indførelse af FTT i de nærmest følgende år? 

4) Havde det ikke været rimeligt at gøre opmærksom på, at skrækscenariet med de 440.000 tabte jobs er baseret på en udregning, der går 40 år frem i tiden? 

Dette svar på de fire spørgsmål kom tilbage pr. mail fra Margrethe Vestagers særlige rådgiver Henrik Kjerrumgaard:

»Kommissionen har fremlagt et forslag, og til det forslag fremlagt nogle beregninger. Det er de beregninger, som vi har forholdt os til. Det er Kommissionen, som må stå på mål for dem.«
(Citatet er et genbrug af et citat bragt i Information 27.1. 2012)


Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00