Debat

Isabella Arendt: Du tager fejl, Fuglede. Vi er ofte langt mere borgerlige end jer

REPLIK: Mads Fuglede (V) mener, at Kristendemokraterne ikke er rigtige borgerlige. Men på en lang række områder er vi meget mere borgerlige end Venstre, skriver Isabella Arendt (KD) i en replik. 

Mads Fuglede vil stemme efter kristne værdier, men der er store områder i Venstres politik, som ikke harmonerer med kristne værdier, skriver Isabella Arendt (KD).
Mads Fuglede vil stemme efter kristne værdier, men der er store områder i Venstres politik, som ikke harmonerer med kristne værdier, skriver Isabella Arendt (KD).Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Isabella Arendt (KD)
Landsformand, Kristendemokraterne

Mads Fuglede føler sig sikker på sin kreds i Ringkøbing-Skjern Kommune, selvom Kristendemokraternes store stemmesluger, Kristian Andersen, fik over 10.000 personlige stemmer ved valget sidste år. Fugledes argument er, at Kristendemokraterne ikke er rigtige borgerlige, men nærmere bevæger sig mod midten.

Det er ganske enkelt ikke rigtig. Fuglede har ret, hvis han mener, at Kristendemokraterne ikke er liberale. Men borgerlig er en betegnelse for flere forskellige ideologier, hvoraf kristendemokratisme er en af dem. Venstre kan altså ikke tage patent på at være borgerlige.

Skal jeg blive lidt mere konkret, kan jeg da måske oplyse Fuglede og andre misledte venstrefolk om, at Kristendemokraterne på mange områder er langt mere borgerlige end Venstre. Vi står som værn for borgerlige frihedsrettigheder i en kamp for at give borgerne magt i eget liv frem for eksempelvis staten.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Kamp for regionerne og religionsfrihed
KD forsvarede religionsfriheden mod imamlove og burkaforbud fra Venstres regering. KD forsvarede altså borgernes frihed til at klæde sig frit, mens Venstre ville bestemme, hvad kvinder skal tage på om morgenen, før de afleverer børnene.

KD går ind for en selvstyrende folkeskole, hvor magten placeres hos skolerne og borgerne. Venstre stemte for en skolereform opfundet af en socialdemokrat, som havde til formål at lade staten detailstyre skolens hverdag.

Alt det sagt skal Fuglede være hjertelig velkommen i KD’s højborg. Der er plads til forskellige borgerlige kandidater. 

Isabella Arendt (KD)
Landsformand, Kristendemokraterne

KD kæmper for regionerne og det borgernære demokrati. Venstre ville af med regionerne i et argument om, at folkevalgte regionsråd var spild af penge. For øvrigt samme Venstre, som centraliserede hele Danmark med reformen fra 2007.

Ret til barsel og hjemmepasning 
KD kæmper for den klassiske, borgerlige værdi at lade offentlige penge følge borgeren. Derfor kæmper vi for friplejehjem, frie skoler, private børnehaver og retten til at passe egne børn. Mig bekendt vil Venstre ikke lade pengene følge vores yngste borgere hjem, hvis far eller mor vil passe selv.

Læs også

KD kæmper for frihed og ligestilling på barselsområdet, hvor vi ikke mener, at staten skal bestemme, hvor længe mor eller far holder barsel.

Senest jeg talte med Fuglede om netop dette emne, mente han, at øremærket barsel til mænd var et voldsomt indgreb mod borgernes frihed, mens den øremærkede barsel til kvinder åbenbart ikke er noget problem. Også her vil jeg mene, at KD forsvarer ligestillingen og friheden, mens Venstres liberale hjerte åbenbart banker mere for fædres end for mødres frihed.

Svært at se de kristne værdier
Fuglede argumenterer yderligere, at han ville stemme efter kristne værdier. Det kan jeg godt forstå. Det gør jeg også selv - ligesom mange vælgere i det vestjyske gør. For mig er der bare store områder i Venstres politik, som ikke harmonerer med kristne værdier:

Når man ikke vil tage børnene hjem fra Moria. Når man vil holde børn i Sjælsmark. Når man sætter kristne præster på kurser i demokrati som følge af imamloven. Jeg kunne blive ved.

Alt det sagt skal Fuglede være hjertelig velkommen i KD’s højborg. Der er plads til forskellige borgerlige kandidater. Der er brug for flere til at kæmpe for kristne værdier. Der er brug for et godt samarbejde mellem Venstre som regeringsbærende parti og KD, som meget vel kan blive de afgørende mandater for en borgerlig valgsejr.

Med ovenstående irettesættelse vil jeg derfor tilgive Fuglede, at han ikke kan se plads til nuancer af borgerlig, og satse på et godt samarbejde borgerlige partier imellem - uanset som man er liberal eller kristendemokrat.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Isabella Arendt

Senior public affairs-rådgiver, Landbrug og Fødevarer, familiepolitisk rådgiver, Tænketanken Prospekt, fhv. partiformand (KD)
BA i statskundskab (Københavns Uni. 2017)

Mads Fuglede

MF (DD)
cand.mag. i historie og filosofi (Aarhus Uni.)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024