Kamp om de nordatlantiske mandater

Meningsmålingerne viser næsten dødt løb om de 175 danske mandater op til næste folketingsvalg. De fire nordatlantiske mandater kan derfor gå hen at blive helt afgørende for - som i 1998. På ti år er to mandater gået fra den borgerlige til den socialdemokratiske vægtskål.

Kristian Lund Pedersen

Jeg vil ikke stå inde for at slå plat på sådan en situation. Men det er klart, at skal vi støtte Lykketoft, vil vi have en snak om, hvordan der kan ske noget afgørende indenfor selvstyre-udviklingen.

Lars Emil Johansen (Siumut)
Folketingsmedlem fra Grønland
Fakta
"Folketinget udgør een forsamling bestående af højst 179 medlemmer, hvoraf 2 medlemmer vælges på Færøerne og 2 i Grønland."

Kilde: Danmarks Riges Grundlov af 5. juni 1953, §28
Som meningsmålingerne ser ud nu, kommer de nordatlantiske mandater til at blive helt afgørende for, hvem der vinder næste valg. I kampen om disse fire mandater står den socialdemokratiske blok i øjeblikket stærkest, da tre mandater sandsynligvis vil falde som støtte til Lykketoft.

I begyndelsen af halvfemserne var det den borgelige blok, der sad på det nordatlantiske flertal, men nu er der altså sket en magtforskydning mod venstre. En forskydning der kan afgøre, hvem Danmarks statsminister bliver, når valgurnerne er tømt efter næste folketingsvalg.

Valg-dramaet den 11. marts 1998
Hvis man et øjeblik tænker tilbage på den helt utrolige valgaften den 11. marts 1998, husker man sikkert også det vanvittigt tætte opløb, der var om regeringsmagten.

Midt i dette drama kunne man som noget ganske enestående som tv-seer vælge tv-program efter, hvem man ønskede, der skulle sidde i Folketingets mest attraktive sæder efter valget.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00