Debat

Økonom: Kun ét parti har en hovedstadsordfører. Hvordan er det overhovedet muligt?

11 ud af de 12 partier har en landdistriktsordfører. Ja, der er endda lavet et ministerie for landdistrikter. Men hovedstadsområdet med over en million indbyggere? Nej, dem har man helt bevidst valgt at overse, skriver økonom, fynbo og medlem af Konservative Pernille Birch.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Regeringsgrundlaget er på plads, ordførerposterne er fordelt og en ny regering har skudt en ny sæson i gang. Jeg står dog tilbage med et ret centralt spørgsmål: Hvor er ambitionerne for danskernes hovedstad?

Hovedstaden er ikke nævnt med ét eneste ord i SVM-regeringens ellers virkelig lange og grundige regeringsgrundlag. Og det ikke kun regeringen, der lader til at mangle interesse for vores hovedstad.

Kun ét parti i Folketinget har en hovedstadsordfører. 11 ud af de 12 partier har til gengæld en landdistriktsordfører. Ja, der er endda lavet et ministerie for landdistrikter. Men hovedstadsområdet med over en million indbyggere? Nej, dem har politikerne valgt at overse.

Jeg er sådan set ikke noget imod, at partierne prioriterer landdistrikterne, for der er mange udfordringer at tage fat på. Jeg undrer mig bare over, at man i samme omgang har gjort en dyd ud af at glemme København på tværs af partier i Folketinget.

Jeg er ret sikker på, at det manglende fokus på København er et aktivt politisk fravalg

Pernille Birch
Økonom

Bevidst politisk fravalg

Det er helt absurd, at man nedprioriterer Danmarks vigtigste by så meget, når godt og vel en fjerdedel af alle danskere bor i hovedstadsområdet. Ja, faktisk bliver hvert sjette danske barn, der kommer til verden, bliver født i Københavns kommune.

Hovedstadens borgere er åbenbart ikke en politisk prioritet for hverken SVM-regeringen eller de resterende politiske partier, og jeg er ret sikker på, at det manglende fokus på København er et aktivt politisk fravalg. Måske ikke i de små partier, der kæmper med at dække mange forskellige ordførerskaber, men i hvert fald i de store partier.

Socialdemokratiet har faktisk en hovedstadsordfører, nemlig Ida Auken. Alligevel nævnte partiet ikke ordførerskabet nogen steder, da partiet offentliggjorde deres nye ordførerfordeling, efter at folketingsgruppen havde konstitueret sig på ny efter folketingsvalget i november.*

"Jamen hvad skal sådan en hovedstadsordfører overhovedet lave?", sidder du måske og tænker.

Først og fremmest er der en række udfordringer, der er ret unikke for området. Hovedstaden har eksempelvis Danmarks højeste luftforurening, mangel på råstoffer, stor ulighed og Danmarks højeste befolkningstæthed. Der findes altså en masse konkrete problemstillinger, som politikerne kan arbejde aktivt med.

Derudover ligger der også en enorm vigtig opgave i at styrke København som danskernes hovedstad og ikke kun københavnernes hjemby. 75 procent af danskerne bor ikke i hovedstaden, men derfor er det stadig virkelig vigtigt, at de har nem adgang til at bruge deres byen – og at de har lyst til det.

Vores hovedstad er både det politiske, økonomiske, uddannelsesmæssige og kulturelle hjerte i Danmark

Pernille Birch
Økonom

Drop bashingen

Netop her kunne en hovedstadsordfører gribe om en vigtig problemstilling: nemlig fremmedgørelsen af København.

Vores hovedstad er både det politiske, økonomiske, uddannelsesmæssige og kulturelle hjerte i Danmark. Det er her, at vigtige institutioner som Folketinget, Det Kongelige Teater, Nationalmuseet, Royal Arena, Nationalbanken og de store universiteter kan findes – og ja, listen af andre enormt vigtige institutioner er nærmest uendelig.

Samtidig er Danmark geografisk så lille et område, at det burde være muligt for alle danskere at få en tilknytning til netop deres hovedstad. Desværre oplever vi det modsatte. I hvert fald i den offentlige debat, hvor flere politikere på tværs af politiske farver gør en dyd ud af at skabe afstand mellem land og by.

Og netop retorikken om land- og byområder er blevet trukket kraftigt op de seneste par år. For eksempel lærte alle danskere begrebet "De københavnske saloner" at kende i 2022. Også selvom langt de fleste københavnere nok skal se langt efter at besøge andet end en frisørsalon.

Jeg tror på, at politikerne faktisk kan gøre en masse for at mindske københavnerbashingen og gøre København stor igen, om man vil.

Men det kræver, at der politisk arbejdes aktivt med udvikling af hovedstaden. Både for at skabe gode forhold for beboerne, men også for at åbne København op for resten af den danske befolkning.

*Opdateret 30. januar 2023 klokken 11:10: I en tidligere version af dette debatindlæg fremgik det, at Ida Auken ikke længere er hovedstadsordfører for Socialdemokratiet. Ida Auken har efter udgivelsen oplyst, at hun stadig er partiets hovedstadsordfører. Det fremgik imidlertid hverken af Folketingets hjemmeside, Socialdemokratiets hjemmeside eller listen med fordeling af ordførerskaber, som Socialdemokratiet udsendte i december, da Altinget faktatjekkede dette debatindlæg. Altinget har rettet indlægget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ida Auken

MF (S), fhv. miljøminister (SF)
cand.theol. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00