Retoriker: Barfoed ved at blive politiker

TALE: Lars Barfoed vandt ved at give de konservative værdier en ny platform i de delegeredes hjerter i Herning, men resten af vælgerne gav han ikke meget konkret at arbejde videre med, vurderer retoriker.
Lars Barfoeds tale under De Konservatives landsråd i Herning Kongrescenter var i høj grad et forsøg på at give værdipolitikken en ny platform i partiet.
Lars Barfoeds tale under De Konservatives landsråd i Herning Kongrescenter var i høj grad et forsøg på at give værdipolitikken en ny platform i partiet. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Kasper FrandsenMorten Øyen

Han er ikke længere et talende jakkesæt, men han formår at vise engagement og vrede. Han har været en meget velmenende og rar mand, men nu er han ved at blive en rigtig politiker, som sætter en politisk dagsorden.

Jesper Troels Jensen
Retoriker fra Rhetor

HERNING: Lars Barfoed tog landsrådets delegerede med storm ved at sætte konservativ værdipolitik på dagsordenen igen, men det lykkedes ham ikke at bryde gennem murerne i Herning Kongrescenter og nå ud til de almindelige vælgere.

Sådan kan man ifølge retoriker Jesper Troels Jensen fra Rhetor koge landsrådstalen fra partiformand Lars Barfoed ned.

Med talen lykkedes det langt hen ad vejen Barfoed at overbevise de delegerede om, at han er den rette mand til at føre De Konservative videre, mener Jesper Troels Jensen.

"Lars Barfoed talte med stor entusiasme og udtrykte skarp vrede med gestikulerende fagter mod blandt andet de unge mænd, der var brudt ind på Odense Hospital. Han har hidtil været en meget pæn mand, men det lykkedes ham at vise entusiasme med sit kropssprog," siger han og fortsætter:

"Samtidig lykkedes han med at sætte en værdipolitisk dagsorden, som De Konservative har hungret efter i ti år, hvor økonomi og liberalisme har ligget højst på dagsordenen i regeringssamarbejdet med Venstre, der har ført an i forhold til den dagsorden."

Jesper Troels Jensen peger på, at det var en meget vigtig tale for Barfoed, fordi partiets lave tilslutninger i meningsmålingerne har fået mange i det konservative bagland til at stille spørgsmål ved, om Barfoed er den rette til at ændre den udvikling.

"Jeg siger ikke, at talen løser alle hans udfordringer i partiet, men den stillede ham klart bedre internt i partiet," siger han.

Uden smag
Langt mindre held havde partiformanden dog med at levere en tale, der nåede alle andre end de konservative, der var tilstede i Herning.

"Barfoed prøver at sætte en ny dagsorden, som han kan sætte sig på - og her er talen i virkeligheden meget svag. Han er meget ukonkret. Man kan ikke smage, føle eller se for sig, hvad De Konservative vil. Blandt andet tordner han for borgerlige reformer, men slutter af med at sige, at de konkrete initiativforslag må vi kigge på senere," siger han.

Jesper Troels Jensen mener, at Lars Barfoeds problem med at aktivere nye vælgere, hænger sammen med, at han sætter en meget "tåget prioriteringsdagsorden".

"Hvis han virkelig skal gå til biddet, skal han sige, hvordan man vil sætte skatter og afgifter ned. Det er nemt at dele penge ud. Det svære er at skære ned og sige, hvem der skal undvære. Og her mangler vi konkrete svar fra De Konservative," pointerer han.

De Konservative præsenterede på landsrådet et nyt værdikompas, hvor kompasnålen peger på tre værdier: En styrkelse af den personlige frihed, bedre muligheder for det private initiativ og fokus på danske værdier.

Men det er ikke noget, der appellerer til den almindelige vælger, mener Jesper Troels Jensen:

"Vælgerne kan ikke forholde sig til et abstrakt kompas. De vil vide, hvad de konservative vil med deres politik."

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00