Retorisk analyse: Jelved på krigsstien

Marianne Jelved forstår det mundtlige rums muligheder og begrænsninger. Men hun gambler med sit ethos og risikerer at fremstå arrogant.
Marianne Jelved i ny stil på De Radikales landsmøde 2006. Hun skal passe på sit anerkendte ethos, så hun ikke ender med at fremstå arrogant, hedder det i den retoriske analyse af talen.
Marianne Jelved i ny stil på De Radikales landsmøde 2006. Hun skal passe på sit anerkendte ethos, så hun ikke ender med at fremstå arrogant, hedder det i den retoriske analyse af talen.Foto: Altinget

Da hun allerede har gamblet med sit ethos i løbet af året, skal hun være varsom med, at det høje spil ikke tager overhånd og opfattes som arrogance.

Heidi Jønch-Clausen
Cand. mag, RHETOR Analyse
Fakta
Retorikkens tre appelformer: Aristoteles skrev i sin bog ”Retorik”, at en taler kan vinde tilhørerens tilslutning gennem tre forskellige appelformer: Logos, ethos og pathos. Logos: Appel til forstanden, den rationelle sans. Ethos: Appel der udspringer fra afsenders personlighed/troværdighed. Pathos: Appel der tager udgangspunkt i tilhørernes følelser. Ordforklaring: Tretrinsraket: En rytmisk, tredelt opremsning. Diktion: Måden at udtale sine ord og sætninger på. Ad hominem-angreb: At gå efter manden i stedet for bolden.

Kilde: Rhetor Analyse

Af Heidi Jønch-Clausen
Cand.mag. i retorik, konsulent hos RHETOR Analyse

Marianne Jelved er vred. Hun har fået nok af regeringens ’centralistiske styring, aktivistiske tilpasningspolitik og skamløse selvros’. Til landsmødet lod hun vreden få frit løb i en flot og velargumenteret, men bemærkelsesværdig uforsonlig tale.

Hvad sker der for hende?
’Hvad sker der for Marianne Jelved?’ er der nok flere, der undrende har spurgte sig selv i løbet af året. Selvom stædighed og handlekraft altid har karakteriseret den radikale leder, har år 2006 budt på flere overraskelser fra hendes side. Først rettede hun et usædvanligt, hårdt personangreb mod Anders Fogh og kaldte ham ’en farlig mand’.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00