Sammen er de over spærregrænsen. Men Siddique og Rosenkilde er ikke klar til at finde sammen igen

Det er slet ikke utænkeligt, at Frie Grønne og Alternativet kan begrave stridsøksen. Men det bliver ikke på denne side af valget, hvor de begge står til at ryge ud af Folketinget. "Der en klar og tydelig forskel," siger Frie Grønnes formand.

Sikandar Siddique kom i Folketinget for Alternativet i 2019. I dag er han formand for udbrydergrupper Frie Grønne. Franciska Rosenkilde har været formand for Alternativet siden februar.
Sikandar Siddique kom i Folketinget for Alternativet i 2019. I dag er han formand for udbrydergrupper Frie Grønne. Franciska Rosenkilde har været formand for Alternativet siden februar.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Malte Bruhn

Selvom klimaet konsekvent ligger i toppen over vælgernes vigtigste dagsordener, er det tvivlsomt, om Alternativet og udbryderpartiet Frie Grønne, kommer til at være i Folketinget efter næste valg. 

Ingen af de to små grønne partier står nemlig til at komme over spærregrænsen på to procent, hvis man kigger på de seneste års meningsmålinger.

Men spørger man formændene fra Alternativet og Frie Grønne, er der ingen planer om at finde sammen igen. Også selvom det set udefra kunne virke som en oplagt løsning, hvis man vil være sikker på at have en grøn vagthund på tinge. Omvendt er de begge klar til at byde hinanden velkomne, hvis det bliver under deres egen paraply.

“Vi bliver nødt til at være realistiske. Der kan komme valg når som helst, og derfor er det urealistisk at lægge to organisationer sammen. Løbet er kørt for denne gang,” siger Sikandar Siddique, der er formand for Frie Grønne og tidligere medlem af Folketinget for Alternativet.

Kan du udelukke, at det kommer på tale efter et valg? 

“Vi har hele tiden sagt, at alle er velkomne i vores parti, hvis de kan se sig selv i et antikapitalistisk, venstrefløjsparti, der kompromisløse på klimaet, og som har en antiracistisk og systemkritisk stemme."

Franciska Rosenkilde er enig i, at det for sent at fusionere på denne side af valget. Hun understreger også, at Frie Grønne er velkomne, hvis de vil tilbage til Alternativet.

"Jeg vil give ham ret i, at en sammenlægning er urealistisk her og nu. Men det er Frie Grønne, der har valgt at gå fra Alternativet. De må have haft en overbevisning om, at de ville noget andet. Det må de stå på mål for. Men det ville selvfølgelig være godt for den grønne fløj, hvis vi talte med en stærk samlet stemme. Vi har været åbne for det hele vejen igennem,” siger Franciska Rosenkilde.

Tumult i Alternativet
I den seneste Epinion-måling står Alternativet til 1,3 procent af stemmerne. Frie Grønne står til 0,8 procent.

Det er målinger som disse, der får folk på den grønne fløj til at spekulere i, om det er på tide at slå pjalterne sammen igen og på den måde sikre et bæredygtigt grønt alternativ, der dels kan nå op over to procent af stemmerne og komme i Folketinget. Men også være med til at undgå unødvendigt stemmespild på venstrefløjen frem mod et folketingsvalg, hvor der er tæt på dødt løb mellem rød og blå blok.

Diskussionen om alliancerne - og manglen på samme - på den grønne fløj, er blusset op, efter Veganerpartiet og De Grønne tidligere på ugen slog sig sammen under navnet Grøn Alliance. Partiet kan stille op til Folketinget, fordi Veganerpartiet allerede har indsamlet de nødvendige underskrifter.

Både Alternativet og Frie Grønne har takket pænt nej tak til at melde sig under fanerne. Dermed er feltet af små, grønne partier nede på tre. Tidligere på året gik partiet Momentum “i dvale.” Formanden Therese Scavenius har – ligesom Sikandar Siddique – en fortid i Alternativet, der er epicenteret for den nuværende situation.

Partiet blev stiftet i 2013 af den tidligere radikale kulturminister Uffe Elbæk. Ved folketingsvalget i 2015 fik Alternativet fik næsten fem procent af stemmerne på en cocktail af et løfte om en ny politisk kultur og et benhårdt fokus på klima. Ved valget fire år senere faldt partiet til tre procent af stemmerne.

I månederne efter gik det helt galt for partiet, der var tæt på at kollapse i interne magtkampe. 

Blandt andet på den baggrund valgte tre af partiets fem folketingsmedlemmer - inklusive stifteren Uffe Elbæk og den nuværende formand Sikandar Siddique - at forlade partiet og stifte Frie Grønne. I februar blev Franciska Rosenkilde ny formand for Alternativet.

Slet ikke utænkeligt
I perioden efter Franciska Rosenkildes tiltrædelse var der – ifølge kilder tæt på processen, som Altinget har talt med – begyndende sonderinger mellem de to partier. Et egentligt møde mellem de to formænd blev det dog aldrig til, og sidenhen er processen gået i stå, lyder det.

I Sikandar Siddiques øjne er forskellen på Frie Grønne og Alternativet markante og tæt på uoverkommelige.

"Der en klar og tydelig forskel. Vi er begge grønne, men vi har to forskellige tilgange. Vi er meget mere kompromisløse, og vi har et ideologisk anarkistisk udgangspunkt. Vi er et defineret venstrefløjsparti. Det er Alternativet ikke. Det er ikke kun vigtigt, at man er enig om det grønne," siger han.

Franciska Rosenkilde afviser, at Alternativet ikke skulle være “systemforandrende og systemkritiske.”

“Og jeg synes absolut, at den antiracistiske dagsorden har brug for Sikandars talerør. Jeg ser mere, at vores forskelle er organisatoriske. Jeg er umiddelbart ikke politisk uenig i mange af de ting, Sikandar siger og gør."

Kommer der en genforening efter valget?

“Det er slet ikke utænkeligt. Men man skal stemme efter sin overbevisning, og så må vi tage den efter valget.”

Uffe Elbæk har takket nej til at deltage i denne artikel. Men i en besked skriver han:

“Jeg har selvfølgelig en holdning og mening til dynamikken og potentielt samarbejde mellem de små grønne partier. Holdninger og overvejelser, som jeg også har delt med både Franciska og Sikandar. Men det er nok klogest, at jeg holder det for mig selv her op til en valgkamp.” 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sikandar Siddique

Politisk leder, Frie Grønne
cand.comm.

Franciska Rosenkilde

MF, politisk leder (ALT)
cand.scient.geo. (Københavns Uni. 2015), BA i Sundhed og Ernæring (Metropol Suhrs, 2010)

0:000:00