Fra fond til forsker: Millioner til forskning i leg og mentalt helbred

FONDE: I denne uges Fra fond til forsker skal vi forbi et femårigt projekt, der skal forbedre den mentale tilstand hos børn og forældre i nybagte familier, en millionbevilling til forskning i leg og årets tre modtagere af HN-Prisen 2018.

Vi starter dagens helikoptertur i det danske forskningslandskab med en bevilling på 14 millioner kroner fra Trygfonden. De penge er tildelt en forskningsenhed på Københavns Universitet, der igennem et femårigt forløb skal forbedre den mentale trivsel blandt forældre og børn i nybagte familier.

Bevillingen er givet til professor Philip Wilson, der til dagligt indgår i forskningsenheden for almen praksis hos Købenavns Universitet.

En af pointerne ved projektet er, at hovedfokus i svangreundersøgelser i skæv grad har været på den fysiske sundhedstilstand, mens den mentale tilstand er blevet nedprioriteret. Netop det ensidige fokus går nærværende projekt nu i rette med.

Formålet med projektet er at forebygge de stressmomenter, konflikter og bekymringer i hjemmet, der kan opstå som led i en familieforøgelse.

Millioner til forskning i leg
Fra en forskningsenhed på Københavns Universitet fortsætter vi rundturen vestpå. Vi skal nemlig over Storebælt og tværs over Fyn, da Designskolen Kolding modtager 5 millioner fra Det Frie Forskningsråd til at styrke fællesskabet for socialt udsatte børn.

Lederen af forskningsprojektet, Helle Marie Skovbjerg, der i øvrigt er Danmarks første professor i leg, ser frem til at teste legens potentiale som pædagogisk værktøj ude i en praksis.

"Jeg ser frem til arbejdet med en forskningsgruppe med folk fra Eindhoven, Cambridge, AU, DPU, VIA samt to folkeskoler med store ambitioner på legens vegne", siger hun i en pressemeddelelse.

Login