Tre udfordringer for de danske fonde – og tre svar fra Fondenes Videnscenter

STATUS: Fondenes Videnscenter har været i fuld drift i et år. I den anledning har Altinget bedt formandskabet, Lars Hansen og Jesper Nygård, tage stilling til tre problemstillinger og bedt dem komme med deres bud på, hvilken rolle videnscentret kan spille i dem. 

Hvilken rolle bør Fondenes Videnscenter spille, når debatten om fondes dominans i kulturlivet opstår?
Hvilken rolle bør Fondenes Videnscenter spille, når debatten om fondes dominans i kulturlivet opstår?Foto: Henning Bagger/Scanpix
Carsten Terp Beck-Nilsson
Fakta
Fondenes Videnscenter er stiftet i december 2017 af en række af de største og mest aktive danske filantropiske fonde og foreninger. Foreningen har 41 medlemmer, der tæller både store og små erhvervsdrivende fonde, almene fonde og fondslignende foreninger. Foreningen er åben for nye medlemmer. 

I 2017 stod medlemmerne af Fondenes Videnscenter for ca. 75 procent af de samlede almennyttige uddelinger fra fonde og fondslignende foreninger. De stod samtidig for 88 procent af bevillingerne til videnskabelige formål, 80 procent af bevillingerne til kulturelle formål og 60 procent af bevillingerne til sociale formål. 

'Videnscentrets' formål er at øge informationsniveauet hos medlemmerne om aktuelle, relevante emner og at styrke vidensdeling og samarbejde mellem medlemmerne. Samt at øge kendskabet til de danske fonde og filantropiske foreninger, deres rammevilkår og aktiviteter og deres betydning for samfundet for derigennem at medvirke til at fremme grundlaget for deres virke i Danmark. 'Videnscentret' har ikke en talsmandsrolle på vegne af medlemmerne.

Kilde: Fondenes Videnscenter

1: Små fonde har svært ved at tjene penge til at dele ud, når renten er lav. Har videnscentret en rolle her?

Lars Hansen: Der ser vi jo Videnscentret som et sted, som kan skabe viden om, hvad det er for en situation, de små fonde er i. Er det reelt, at de har de her problemer? Hvor mange penge har de? Hvor meget deler de ud? Det vil 'Videnscentret' kunne være med til at generere viden omkring.

Jesper Nygård: Jeg er faktisk ikke så meget i tvivl om, at der er en reel problemstilling. Hvis du ikke har investeringer i aktier eller en god blanding af likvide og likvide investeringer, så får du svært ved at generere et højt afkast i de kommende år.

Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00