Debat

Dansk Folkeoplysnings Samråd: Sæt folkeoplysningen fri fra kommunale lokaler

DEBAT: Vi skal ændre folkeoplysningslovens til sikring af åbne og fleksible mødesteder, hvor borgerne kan deltage i folkeoplysende aktiviteter, skriver formand for Dansk Folkeoplysnings Samråd, Per Paludan Hansen. 

I Danmark har vi stolte foreninger og ildsjæle. Skaber vi rammerne for dem, skal de nok selv folde dem ud, skriver Per Paludan Hansen. 
I Danmark har vi stolte foreninger og ildsjæle. Skaber vi rammerne for dem, skal de nok selv folde dem ud, skriver Per Paludan Hansen. Foto: Pressefoto/Dansk Folkeoplysnings Samråd
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Per Paludan Hansen
Formand for Dansk Folkeoplysnings Samråd

Der er brug for åbne og fleksible mødesteder, hvor borgerne kan deltage i folkeoplysende aktiviteter.

Løsningen er at sætte folkeoplysningen fri fra utidssvarende kommunale lokaler, som sænker kvaliteten og glæden ved at være med.

De rette rammer for læring
Kan du huske det der gamle klasselokale, som alle hadede at have undervisning i? Jeg tror, at vi alle mindes mindst et lokale fra vores folkeskoletid, som var langtfra fremragende til undervisning.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler. Du kan kommentere indlægget i bunden. Vi opfordrer til en konstruktiv og ordentlig tone i debatten.


Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Det var ofte slidt, sporadisk udsmykket med gamle, upersonlige plakater og præget af en gennemført dårlig udluftning.

De lokaler gjorde næppe noget godt for undervisningen og lysten til at engagere sig.

Vi drømmer om åbne og indbydende folkeoplysningshuse, hvor foreninger får tildelt et fast lokale, mens bygningerne inviterer nye brugere ind i det folkeoplysende foreningsliv.

Per Paludan Hansen
Formand for Dansk Folkeoplysnings Samråd

Forestil dig, at du tredive år efter din afgangsprøve begynder til fransk på den lokale aftenskole bare for at finde ud af, at undervisningen finder sted i et lokale, som ligner din folkeskoletids mareridt.

Det er under al kritik, men desværre er det virkeligheden i alt for mange kommuner i dag, hvor den folkeoplysende aftenskoleundervisning henvises til urenoverede kommunale lokaler, der sjældent lever op til de behov, som aftenskolerne har.

Skal disse foreninger have gennemslagskraft og bredere appel, er det nødvendigt, at vi sikrer, at de rette rammer for læring er til stede.

Lokale og Anlægsfonden kan være med til at løfte
Gamle og slidte faciliteter skal opdateres med nye, moderne rammer.

Vi drømmer om åbne og indbydende folkeoplysningshuse, hvor foreninger får tildelt et fast lokale, mens bygningerne inviterer nye brugere ind i det folkeoplysende foreningsliv.

Den type mødesteder kan være med til at skabe den nødvendige sammenhængskraft, både i landsbysamfund og i større byers lokalkvarterer.

Der er brug for fremsynede investeringer, så kommunernes bygningsmasse kan fornyes og forbedres. Her er Lokale og Anlægsfonden den oplagte samarbejdspartner.

Fonden kan både være med til at udvikle nye ideer og støtte økonomisk. Det kræver bare, at fondens vedtægter ændres, så støtte til anlæg for folkeoplysningen indskrives.

Den kommunale anvisningstvang skal ophæves
”Kunne de folkeoplysende foreninger ikke bare selv finde lokaler?” tænker du måske? Vi ville være glade, hvis det var tilfældet.

Desværre spænder en enkelt sætning i folkeoplysningsloven ben for, at den folkeoplysende voksen- og aftenundervisning finder egne lokaler.

”Kommunalbestyrelsen kan undlade at yde lokaletilskud, hvis kommunalbestyrelsen kan anvise et egnet lokale.”
Sådan står der i folkeoplysningsloven.

Men det specificeres intet sted, hvad et ”egnet lokale” er. Og når vi spørger aftenskolerne, er mange utilfredse med de kommunalt anviste lokaler.

Lokalerne lever ikke op til de behov, foreningerne har, og det er tilmed besværligt og tidskrævende at reservere lokalerne.

Der er behov for en ændring af folkeoplysningsloven, så de folkeoplysende voksen- og aftenskoler i højere grad får mulighed for at benytte egne lokaler fremfor at få anvist lokaler af kommunerne.

Dette vil sikre en større kvalitet i udbuddet af folkeoplysningsaktiviteter over hele landet, samtidig med at vi begynder at skabe helt nye typer åbne og fleksible folkeoplysende mødesteder.

I Danmark har vi stolte foreninger og ildsjæle. Skaber vi rammerne for dem, skal de nok selv folde dem ud.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Paludan Hansen

Sekretariatsleder, LOF's landsorganisation, formand, Dansk Folkeoplysnings Samråd, bestyrelsesmedlem, International Council for Adult Education
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1994)

0:000:00