Forskere: Borgerforslag er mere end et demokratisk pift

BORGERFORSLAG: Pseudodemokrati og det rene pjat eller reelt demokratisk potentiale? Altinget: civilsamfund tager med hjælp fra to forskere temperaturen på borgerforslagenes gennemslagskraft og fremtidspotentiale. Endda med en helt ny politisk skala.

Mere end bare et pift til demokratiet.

Sådan lyder vurderingen af borgerforslagenes eksistensberettigelse samstemmigt fra to demokratiforskere her næsten tre måneder inde i det seneste knopskud på den demokratiske stammes levetid.

"Jo flere demokratiske kanaler man kan åbne ind til vores demokratiske institutioner, jo bedre er det," siger Jens Villiam Hoff, professor og forsker i borgerdeltagelse og bæredygtige fællesskaber ved Københavns Universitet.

Login

 • Anmeld

  Bjørn Bedsted · Underdirektør i Teknologirådet

  Borgerforslag bør suppleres med dialogprocesser

  Indførelsen af de danske Borgerforslag er inspireret af European Citizen Initiative (ECI), hvor der kræves 1 millioner underskrifter før Kommissionen skal tage stilling til forslaget. Diskussionen omkring ECI ligner den, vi nu har i Danmark og flere har efterspurgt, at ECI suppleres med mere dialogbaserede processer, således at forskellige fordele, ulemper og holdninger til et givent forslag kan bidrage både til den politiske debat og til stillingtagen blandt potentielle underskrivere. Man burde overveje det samme i Danmark.

 • Anmeld

  Regula Maltry · pens. lærer

  Borgerforslag

  Det er da det første, svage forsøg på at oprette et ÆGTE DEMOKRATI, hvor den betalende skatteborger måske hen ad veje får en lille smule indflydelse på hvad hans/hendes penge bliver brugt til. Hvor hun i det mindste kan komme med forslag til det.
  Jeg er opvokset og har tilbragt mine første 21 år i Schweiz, og ved derfor hvad jeg taler om. CH har i 700 år haft et ÆGTE DEMOKRATI, folkestyret siden 1291 hvor de første tre kantoner sværgede hinanden troskab ved håndsoprækning. Og landet har klaret sig godt siden, uden at involvere sig i de utallige krige i Europa og andre steder. Og så vidt jeg ved er man stadigt tilfreds med systemet (50'000 underskrifter for 8 mio. indbygger) med folkeafstemninger kommunal, kantonal og national.