Debat

Friluftsrådet: Grønne partnerskaber er guld værd

DEBAT: "Lokale Grønne Partnerskaber" er en billig måde at understøtte frivilligt engagement rundt om i landet på. Det skriver formand for Friluftsrådet, Lars Mortensen, der appellerer til regeringen om at give ordningen en chance til.

Ved at stille krav om bredt lokalt samarbejde er De Grønne Partnerskaber med til at binde områder sammen, skabe aktivt medborgerskab og lokale fællesskaber, skriver Lars Mortensen.
Ved at stille krav om bredt lokalt samarbejde er De Grønne Partnerskaber med til at binde områder sammen, skabe aktivt medborgerskab og lokale fællesskaber, skriver Lars Mortensen.Foto: Torkild Jensen
Ida Routhe
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lars Mortensen
Formand, Friluftsrådet

Det koster så lidt, men har en stor lokal betydning for mange foreninger og borgere. Ordningen "Lokale Grønne Partnerskaber" er en ret unik og billig måde at understøtte det frivillige engagement på, skabe engagement i den lokale natur og på den måde styrke udviklingen i hele landet.

Derfor appellerer Friluftsrådet til Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen om at genopfinde den økonomiske støtte til de Lokale Grønne Partnerskaber, der bortfalder med udgangen af 2015.

Oplagt mulighed for gode vilkår
Siden 2010 har lokale foreninger, organisationer, borgergrupper, lodsejere, institutioner og virksomheder kunnet søge tilskud til fælles natur- og friluftsprojekter gennem Naturstyrelsens ordning Lokale Grønne Partnerskaber. I et partnerskabsprojekt bidrager alle med enten penge, faciliteter, arealer eller frivillig ulønnet arbejdskraft, og formålet er at forbedre naturen, friluftslivet og oplevelserne. 

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected].

Friluftsrådet kan derfor ikke se andet, end at Lokale Grønne Partnerskaber er en fuldkommen oplagt måde for regeringen at give det frivillige foreningsliv gode vilkår – det har regeringen som bekendt skrevet i regeringsgrundlaget, at den vil vægte. Så det gælder vel også for de mange hundrede tusinde danskere, der er medlem af natur- og friluftsforeninger?

Stor værdi for små beløb
Faktum er, at ordningen samlet set har kostet staten 30 millioner over de seneste seks år, og de penge er kommet 190 projekter over hele landet til gode. Tilsammen løber projekternes budgetter op på 220 millioner kroner og tæller i alt 90.000 frivillige arbejdstimer.

Lokale Grønne Partnerskaber er en fuldkommen oplagt måde for regeringen at give det frivillige foreningsliv gode vilkår – det har regeringen som bekendt skrevet i regeringsgrundlaget, at den vil vægte.

Lars Mortensen
Formand i Friluftsrådet

Denne medfinansiering er opnået fra blandt andet kommunerne og udlodningsmidler til friluftsliv, og en lang række borgere har leveret de frivillige arbejdstimer. Det synes vi faktisk er en ret stor værdi for fem millioner statslige støttekroner om året!

Lokale Grønne partnerskaber er altså en ret unik og billig måde at understøtte det lokale engagement i natur og friluftsoplevelser på. Ved at skabe lokalt tilhørsforhold og engagement bidrager ordningen til liv i landsbyer og udvikling i hele landet. Ved at stille krav om bredt lokalt samarbejde er ordningen med til at binde områder sammen, skabe aktivt medborgerskab og lokale fællesskaber.

Hvis Venstre mener alvorligt, at de vil styrke foreningslivet, så giv de Lokale Grønne Partnerskaber en chance til!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Mortensen

Fhv. formand, Friluftsrådet
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1977)

0:000:00