Kommentar: Spektakulær sag om lille fond på glatis viser behovet for regler om transparens og god ledelse

KOMMENTAR: En lille fond er kommet alvorligt i uføre med uddelinger i strid med loven og interne lån til medlemmer af bestyrelsen. Den slags sager har fondsverdenen ikke råd til alt for mange af, skriver Birgitte Boesen. 

I denne tid kan man i flere medier følge en særdeles spektakulær sag om en lille erhvervsdrivende fond med små uddelinger og langt højere administrationsomkostninger. Sagen er ikke bare kulørt, men har en potentiel principiel rækkevidde, der handler om kvaliteten af ledelse i de danske fonde. Og det gør den værd at dvæle et øjeblik ved. 

Fyens Stiftstidende og onlinemediet AdvokatWatch var først med den opsigtsvækkende historie, der tager sit udspring hos den velhavende enke Kirsten Rask Nielsen, som i 2010 oprettede et testamente i sit og mandens navn.

Det barnløse ægtepar havde i fællesskab besluttet at overdrage deres formue til en velgørende fond, Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat. De så gerne, at deres penge skulle gøre nytte til fordel for humane, kunstneriske, videnskabelige formål, herunder unges uddannelse. I testamentet understregedes det, at administrationsudgifterne skulle holdes på et minimum.

Login