Debat

Konsulent: Ligestilling for LGBT+-personer er et uerkendt problem med en kendt løsning

DEBAT: Virksomheder skal opsøge dem, der ved noget om ligestilling, og få hjælp til at sætte emnet på den interne dagsorden. Og civilsamfundets organisationer skal samtidig gøre sig mere synlige, skriver konsulent Jesper Mørk.

Virksomheder skal engagere sig i at fremme en mangfoldig og inkluderende kultur hele året og ikke kun under den årlige <i>pride parade</i>, skriver&nbsp;Jesper Mørk.
Virksomheder skal engagere sig i at fremme en mangfoldig og inkluderende kultur hele året og ikke kun under den årlige pride parade, skriver Jesper Mørk.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jesper Mørk
Konsulent, Krydsfelt

Ligestilling er en vedvarende og evigt aktuel kamp. Og den er blevet en del af FN’s verdensmål med mål nr. 5: Ligestilling mellem kønnene.

Men udover den kontinuerlige diskussion om antallet af kvinder i ledelse og øremærket barsel til mænd, ligger der også en vigtig opgave om LGBT+-personers rettigheder. Tæt på halvdelen af alle danske LGBT+-personer skjuler nemlig, hvem de er på deres arbejdsplads.

Men hvordan griber vi det an? Med afsæt i en samtale med Susanne Branner Jespersen, Sekretariatschef hos LGBT+ Danmark og Sanne Urbak Rasmussen, CSR-direktør hos IBM Danmark, kommer her nogle bud.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Første skridt er åbenhed på arbejdspladsen
”Det er simpelthen ikke et problem for os”. Det er den mur, som LGBT+ Danmark oftest rammer i deres møde med danske virksomheder. Og det er en skam, for den manglende mangfoldighed i danske virksomheder koster dyrt, mener både Susanne Branner Jespersen og Sanne Urbak Rasmussen.

Virksomheder snyder nemlig sig selv, bekræfter Dansk Industri, hvis de ikke fokuserer på mangfoldighed i virksomhedskulturen, herunder LGBT+-personers trivsel. Et fokus på mangfoldighed kan sikre virksomheder 1) øget produktivitet, 2) mere innovation, 3) et stærkere brand som arbejdsplads samt 4) bedre indsigt i deres kunder og omverden.

Men trods de mange gode grunde, går det stadig for langsomt. De udfordringer, vi står overfor i dag, er stort set de samme, som vi stod overfor for 10 år siden, fortæller Sanne Urbak Rasmussen. Med andre ord er vi slet ikke så langt fremme på den her agenda i Danmark, som vi går rundt og tror. Og det er et problem ifølge LGBT+ Danmark og IBM Danmark.

Spørger man Susanne Branner Jespersen er en del af løsningen, at virksomheder skal erkende, at de har en udfordring og et uforløst potentiale. Derfor er første skridt på vejen, at italesætte den manglende inklusion og skabe en åbenhed på arbejdspladsen.

Løsningen kan i sin ordlyd måske virke simpel, men i praksis er den mere kompleks. Anbefalingen herfra lyder derfor, at man særligt som virksomhed må erkende, at mangfoldighed er svær at opnå, og at man derfor kan have stor glæde at et blik udefra. 

Søg ekstern sparring
”Det er rigtig positivt, at der er en organisation som LGBT+ Danmark, som taler den her sag. De giver virksomhederne et talerør og en mulighed for at opsøge mangfoldigheden”. Sådan siger Sanne Urbak Ramussen, og lægger vægt på, at man gennem sparring med en organisation som LGBT+ Danmark kan få hjælp til, hvilke tangenter man kan spille på for at skabe en inkluderende arbejdsplads.

Man skal ikke være bange for at søge hjælp udefra, bekræfter Susanne Branner Jespersen og påpeger, at styrken ligger i at inspirere hinanden. Det er gennem dynamiske og konstruktive samarbejder, at vi skal bekæmpe uligheden mellem kønnene på de danske arbejdspladser.

Min anbefaling til virksomhederne er at undersøge, hvem der ved noget om ligestilling, og dermed kan hjælpe dem med i højere grad at sætte emnet på den interne dagsorden.

Samtidig er anbefalingen til civilsamfundsorganisationerne at gøre sig synlige. Ræk ud og tydeliggør, at det er jer, der er eksperterne på området. For begge parter gælder det, at I ikke bare får en sparringspartner, men også én, der holder jer oppe på de fælles mål, I sætter jer.

Vær konsistente og hold hinanden oppe på jeres mål
”Én festdag. 365 kampdage”. Sådan lød svaret, da snakken faldt på, om virksomheder fik en mangfoldig og inkluderende kultur ved blot at deltage i den årlige pride-parade.

Det nytter ikke kun at gøre noget én dag om året. Hvis det skal have en betydning, skal man gøre det resten af året også, lød det enstemmigt fra Susanne Branner Jespersen og Sanne Urbak Rasmussen.

Her kommer styrken fra det anbefalede partnerskab ind i billedet. Når agendaen er på plads, er kunsten at holde liv i partnerskabet og blive ved med at skabe værdi. Bevar energien, og bliv ved med at holde hinanden oppe på, at I skal nå i mål. Den anbefaling gælder for så vidt både når det kommer til ligestillings- og inklusionsagendaen, men også alle andre problemstillinger I står overfor.

Ligestilling er et uerkendt problem med en kendt løsning. Skab åbenhed på arbejdspladsen. Søg ekstern sparring og hold hinanden oppe på jeres mål. Sådan erkender vi i fællesskab problemet og kan tage effektivt fat på løsningen.

Opdateret 10. august kl. 14.00 med præciseringer fra forfatteren.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00