Debat

Konsulentvirksomhed: Involverende filantropi skal styrke fondenes nye aktive rolle i samfundet

Fondene bliver nødt til at tage nye involverende tilgange i brug, hvis de skal imødekomme samfundets stigende behov for legitimitet, demokrati og transparens. Det skriver Markus Bjørn Kraft og Emma Sofie H. Kraft, som er henholdsvis stifter og analysekonsulent i Kraft & Partners.

Trygfonden har blandt andet været god til at anvende involverende filantropi ved at afholde afstemninger om, hvilke projekter der skal prioriteres. Det skriver Markus Bjørn Kraft og Emma Sofie H. Kraft.
Trygfonden har blandt andet været god til at anvende involverende filantropi ved at afholde afstemninger om, hvilke projekter der skal prioriteres. Det skriver Markus Bjørn Kraft og Emma Sofie H. Kraft.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Emma Sofie Hammerstrøm Kraft
Markus Bjørn Kraft
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

De danske fonde har redefineret deres rolle i samfundet og har indgået en ny samfundskontrakt. Dette medfører nye udfordringer og et større direkte samfundsansvar. Her kan den nye involverende filantropi være løsningen.

De danske fonde ønsker at spille en mere aktiv rolle i samfundsudviklingen og tage et større ansvar i løsningen af samfundets problemer. Dette medfører en række nye rettigheder og forpligtigelse overfor samfundet, som defineres i en ny frivillig samfundskontrakt.

Samfundskontrakten indebærer rettigheder til fondene i forhold til deres indflydelse på de aktuelle samfundstemaer, men den indebærer også en række udfordringer, da deres nye rolle skaber et stigende behov for legitimitet og transparens.

En ny tilgang skal løse fondenes udfordringer

Den Danske Fondsanalyse 2021 store trendanalyse viser, at involverende filantropi er en fremvoksende trend i den danske fondsverden. Dette skyldes, at tilgangen netop er et centralt værktøj til at løse fondenes udfordringer med et større samfundsansvar og krav om tilsvarende legitimitet.

Helt grundlæggende indebærer involverende filantropi en ny tilgang til uddelinger, hvor fonden afgiver beslutningsmæssig magt til de mennesker, som bliver berørt af uddelingerne, samt at mobilisere flest mulige borgere og slutbrugere.

Kraft & Partners forståelse af involverende filantropi består af to dele: det såkaldte 'participatory grantmaking' og mobilisering af borgeren/slutbrugeren.

Medlemsdemokratiet forstærkes både nationalt og internationalt

Et andet eksempel er Bikubenfonden, som afholder debatsaloner, hvor styringen er givet videre til kunstnere, og hvor publikum – ved at deltage i en samtale om kunst – mobiliseres omkring fondens fokusområde.

Markus Bjørn Kraft og Emma Sofie H. Kraft
Hhv. stifter og analysekonsulent i Kraft & Partners

Den første del, 'participatory grantmaking', sætter fokus på, hvordan de fællesskaber, lokalsamfund og personer, som fondens uddelinger er målrettet, bliver inkluderet i fondens beslutningsprocesser.

Her ser man for eksempel Realdania, som gennem medlemsdemokrati giver en del af beslutningsmagten til deres medlemmer.

Et andet eksempel er Nordea-fonden, som på baggrund af inputs fra relevante interessenter afdækker behovene ude i samfundet, hvilket skaber grundlaget for fondens strategi og prioriteringer.

Et tredje eksempel er Lundbeckfonden og LEO Fondet som har inddraget modtagerne af deres uddelinger i form af ekspertpaneller.

Internationalt ser man også fonde som den amerikanske Ford Foundation, der blandt andet har anvendt bevillingsmodtager-konsultationer og såkaldte 'samskabelsesworkshops' til at udvikle deres initiativer.

Borgerne skal ikke blot engageres, men også mobiliseres

Den anden del, mobilisering af slutbrugeren, sætter fokus på, at borgeren/slutbrugeren skal engageres og mobiliseres, både i forhold til holdninger og aktiviteter.

Her ser man for eksempel Egmont Fonden, som arbejder systematisk med børnedeltagelse og -inddragelse. I Egmont Fonden involveres slutbrugere – i form af børn og unge – i skabelsen og implementeringen fondens projekter.

Et andet eksempel er Bikubenfonden, som afholder debatsaloner, hvor styringen er givet videre til kunstnere, og hvor publikum – ved at deltage i en samtale om kunst – mobiliseres omkring fondens fokusområde.

Internationalt ser man også for eksempel den engelske Wellcome Trust, som gennem deres projekter engagerer offentligheden omkring deres forskning både i forhold til at udforme, debattere og dele forskning.

Værktøjet der kan øge demokratisering

Involverende filantropi kan løse tre centrale udfordringer for de danske fonde. For det første kan tilgangen give fondene en øget legitimitet. Fondens nye og unikke rolle i samfundet skaber et øget behov for legitimitet, og her kan involverende filantropi betragtes som et værktøj til at demokratisere filantropien.

For eksempel har TrygFonden har afholdt afstemninger om, hvilke projekter der skal prioriteres i deres region Syddanmark. Endvidere kan medlemmer stille op og stemme til valget af repræsentantskabet, som er deres øverste myndighed. Dermed mobilisere medlemmerne, hvilket øger TrygFondens legitimitet.

For Wellcome Trust er det vigtigt at komme tæt på det samfund de opererer i, samt involvere og engagere offentligheden omkring deres fokusområde. Dette hænger sammen med, at fonden har fastlagt, at deres ansvarlighed er hos deres slutmodtagerne, hvorved mobiliseringen af dem styrker fondens legitimitet og arbejde.

Uddelinger skal afspejle behov i samfundet

For det andet kan fondene med involverende filantropi have en stærk forankringsstrategi, hvor fondene har nemmere for exit.

For Egmont Fonden er involveringen af slutbrugerne også en del af det større forsøg på at opnå systemforandring. Her kræver det, at man strategisk arbejder på mange forskellige niveauer, heriblandt slutbruger-niveauet.

Markus Bjørn Kraft og Emma Sofie H. Kraft
Hhv. stifter og analysekonsulent i Kraft & Partners

For eksempel er Nordea-fondens arbejde fokuseret omkring at mobilisere borgere og lokalsamfund, hvor det til gengæld er bevillingsmodtagerne, som skal have ansvaret for de penge, fonden donerer. På den måde er mere af styringen overladt til borgerne, hvilket giver fonden et større mulighedsrum for exit.

For det tredje kan involverende filantropi hjælpe fondene med effekt, da den involverende filantropi sikrer, at uddelinger afspejler virkelige og adresserende behov ude i samfundet. For Ford Foundation er det en central antagelse, at mere involverende tilgange vil føre til et bedre beslutningsgrundlag for fonden.

For Egmont Fonden er involveringen af slutbrugerne også en del af det større forsøg på at opnå systemforandring. Her kræver det, at man strategisk arbejder på mange forskellige niveauer, heriblandt slutbruger-niveauet. 

Kraft & Partners har udviklet og defineret 'involverende filantropi', hvor en mere involverende tilgang til uddelinger kan være løsningen på fondenes udfordringer. Involverende filantropi kan blandt andet styrke fondes legitimitet, demokratisering, effekt og samfundsansvar. Kraft & Partners ser involverende filantropi som en stigende trend, som flere fonde vil benytte sig af i fremtiden.

Kraft & Partners er en konsulentvirksomhed, der udbyder analyser af filantropiske fonde på markedet.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00