Lykketoft: Velgørende fonde er centrale for at løfte verdensmålene

INTERVIEW: Fonde har en helt unik position i forhold til at finansiere verdensmålene. Brug den, lyder opfordringen fra den tidligere formand for FN's generalforsamling.

"Med den vægt, private velgørende fonde har, både nationalt og
internationalt, kommer de til at spille en afgørende rolle i at
løfte verdensmålene,” siger Mogens Lykketoft. 
"Med den vægt, private velgørende fonde har, både nationalt og internationalt, kommer de til at spille en afgørende rolle i at løfte verdensmålene,” siger Mogens Lykketoft. Foto: /ritzau/Cicilie S. Andersen
Carsten Terp Beck-Nilsson

De 17 verdensmål udgør en fantastisk ramme for at løse verdens udfordringer. Men der skal penge til. Og der kommer fonde til at spille en central rolle.

Det mener den tidligere formand for FN's generalforsamling Mogens Lykketoft.

”Med den vægt, private velgørende fonde har, både nationalt og internationalt, kommer de til at spille en afgørende rolle i at løfte verdensmålene,” siger han.

Et farvestrålende emblem med logoet for de 17 verdensmål sidder i reverset på hans sorte habitjakke, tæt på Mogens Lykketofts hjerte. Siden han vendte tilbage efter sit år i formandsstolen, har han – ifølge sin egen optælling – holdt knap 140 møder om målene.

”Det er det, jeg bruger hovedparten af min tid på,” siger Mogens Lykketoft:

”Jeg mener, at målene er den bedste sammenfatning af de globale udfordringer, som vi skal løse, hvis kommende generationer skal have det bare nogenlunde harmonisk og fredeligt.”

Et af de mange møder foregik i sidste uge på Admiral Hotel i København, hvor Mogens Lykketoft leverede et klart budskab til 150 deltagere fra fire lande ved det Nordiske Netværksmøde for fonde.

”De her mål er universelle. De kræver partnerskaber. I er en vigtig partner,” siger Mogens Lykketoft og tilføjer:

”Når de største almennyttige fonde i Norden er samlet i et lokale på Admiral Hotel, så er der en formidabel masse penge til stede. Selvfølgelig har alle fondene nogle fundatser, som de er bundet af. Men det er svært at forestille sig en almennyttig fond, som ikke på en eller anden måde kan gå ind i et af de 17 verdensmål.”

Fondene kan være tålmodige
Mogens Lykketoft pointerer, at fondene – i modsætning til en række andre investorer – har en helt unik position i forhold til at stille langmodig kapital til rådighed. Det gør dem uhyre egnede til at opfylde ikke mindst verdensmål nummer 17 – som handler om at styrke det globale partnerskab og øge midlerne til at nå målene.

”Fondene har mulighed for at være mere tålmodige end private og gå ind i noget, der ikke giver afkast på kort sigt, men som til gengæld er helt centralt at få brudt koderne på,” siger Mogens Lykketoft.

Og det er vigtigt, at de påtager sig den rolle, mener han.

”Vi ved, at den største del af de penge, der skal investeres i bæredygtig udvikling, skal komme fra private. Og derfor er det vigtigt at få engageret alle de store investorer,” siger Mogens Lykketoft og tilføjer:

”Vi kan jo allerede se nu, at en meget stor del af FN's sundhedsindsats er bundet op på bidrag fra megafonde som Bill & Melinda Gates Foundation. Det er en meget stor del af den sociale sundhedsindsats, der finansieres på den måde.”

Til sin glæde ser han en vilje hos både virksomheder og fonde til at skubbe på i forhold til verdesmålene.

”Der er mere dynamik i, hvad nogen af de største erhvervsvirksomheder og fonde foretager sig, end hvad nationale regeringer foretager sig for at indfri målsætningerne,” siger Mogens Lykketoft.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mogens Lykketoft

Formand, Energinet Danmark, fhv. formand for Folketinget, fhv. MF (S), fhv. udenrigs- og finans- og skatteminister, fhv. partiformand, fhv. formand, FN's generalforsamling
cand.polit. (Københavns Uni. 1971)

0:000:00