Regeringen vil fritage foreninger for gebyrer på affald

AFFALD: De velgørende foreningers genbrugsbutikker slipper fremover for at betale afgift, når de afleverer affald på genbrugspladserne. Det er regeringen blevet enig med et flertal i Folketinget om – men EU-regler kan forhindre afgiftsfritagelsen. 

Står det til regeringen, er det slut med at opkræve affaldsgebyrer fra velgørende foreninger. 
Står det til regeringen, er det slut med at opkræve affaldsgebyrer fra velgørende foreninger. Foto: Henning Bagger/Scanpix
Carsten Terp Beck-Nilsson

Foreningerne bag frivilligt drevne genbrugsbutikker skal ikke længere betale gebyr, når de afleverer affald på de kommunale genbrugspladser. Det er regeringen blevet enig med et bredt flertal i Folketinget om – til stor glæde for indsamlingsorganisationernes brancheorganisation, Isobro.

”Det er ikke os, der laver affaldet. Derfor har vi i mange år kæmpet imod, at genbrugsbutikkerne skulle betale affaldsgebyrer,” siger seniorkonsulent Jette Schmidt Lund fra Isobro.

De frivillige i genbrugsbutikkerne sorterer tøj, møbler og andre genstande, som borgerne afleverer. Og det, der er for slidt eller af andre årsager ikke kan sælges i butikkerne, kører de frivillige på genbrugspladserne. Og her betaler de et gebyr, der kan variere fra få hundrede kroner om året i nogle kommuner til flere tusinde kroner i andre kommuner.

”Det er jo husholdningernes affald, som de frivillige foreninger bare har sorteret. Det betaler de afgift for – selv om borgerne allerede har betalt over skattebilletten,” siger Jette Schmidt Lund.

Det kan dreje sig om millioner
Hos Kirkens Korshær er chef Helle Christiansen glad for udsigten til at slippe for affaldsgebyret, der gør indhug i overskuddet hos organisationens butikker.

”Pengene fra genbrugsbutikkerne går direkte til vores formål. Jo større overskud butikkerne har, jo mere går der til det sociale arbejde. Så vi er glade for, at politikerne har anerkendt, at velgørende organisationer ikke også skal betale affaldsgebyrer,” siger hun.

Helle Christiansen vurderer, at fritagelsen kan øge overskuddet betragteligt.

”I nogle kommuner koster det 174 kroner, hver gang vi kører ind på genbrugspladsen. Og det løber jo op. Andre steder er det et fast årligt beløb,” siger hun og tilføjer:

”Vi estimerer, at det drejer sig om millioner på årsplan.”

Også en anden af de store spillere på genbrugsmarkedet, Røde Kors, er glade for at slippe for afgiften.

”Et bud er, at vi sparer 300.000 kroner om året. Og det jo penge, som kan gå direkte ind i det sociale arbejde,” siger Tina Donnerborg, som er chef for genbrug i Røde Kors.

EU-regler på tværs
Trods den politiske velvilje kan de velgørende foreninger endnu ikke vide sig helt sikre på, at de slipper for afgifterne.

Ifølge affaldsaftalen er fritagelsen betinget af, at det ikke strider mod EU’s statsstøtteregler og det såkaldte forureneren-betaler-princip. Derfor venter der et stykke analysearbejde og en dialog med EU-Kommissionen.

Tina Donnerborg fra Røde Kors er imidlertid fortrøstningsfuld.

”I den store sammenhæng er der tale om meget små beløb. Så jeg forventer, at den sunde fornuft vil råde,” siger hun.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Christiansen

Fhv. chef, Kirkens Korshær
cand.theol. (1984)

0:000:00