Studerende får støtte til at tænke innovation i nedlagt politistation

UNGDOMSOPRØR: Unge fra CBS vil skabe et studenterdrevet innovationshus, hvor de skal udvikle nye løsninger i samarbejde mellem erhvervsliv, det offentlige og civilsamfundet. Tuborgfondet støtter med en million kroner.

Styregruppens hos Student & Innovation House: Andreas
Kristian Gjede, Anne Marie Engtoft Larsen, Christian Kongsbak
Refshauge, Jens Bonde og Maria Flora Andersen. Et enkelt medlem af gruppen var fraværende. 
Styregruppens hos Student & Innovation House: Andreas Kristian Gjede, Anne Marie Engtoft Larsen, Christian Kongsbak Refshauge, Jens Bonde og Maria Flora Andersen. Et enkelt medlem af gruppen var fraværende. Foto: Student & Innovation House
Carsten Terp Beck-Nilsson

En nedlagt politistation på Frederiksberg skal transformeres til et nyskabende kraftcenter. Herfra vil studerende arbejde på at sætte markante aftryk på de forandringer, der ruller hen over vores samfund.

”Vi får hele tiden at vide, at samfundet er i rivende forandring, og at vi aldrig har stået over for så mange komplekse udfordringer. Som studerende er vi morgendagens ledere. Vi skal spille en meget større rolle i, hvordan samfundet udvikler sig,” siger Maria Flora Andersen.

Hun er med i den styregruppe af studerende, som arbejder på at omdanne politistationen til det studenterdrevne innovationshus Student & Innovation House. Organisationen består i dag af 50 frivillige fra seks forskellige uddannelsesinstitutioner i Hovedstaden.

Maria Flora Andersen gør klart, at det ikke er nok for de studerende at høre om innovation i teorien. Den tekniske forståelse, de får i undervisningen, skal møde virkeligheden igennem konkrete, reelle udfordringer.

Vi vil ikke nøjes med at høre om udfordringerne i vores studietid - vi vil udforske dem i praksis.

Maria Flora Andersen
Medlem af styregruppen, Student & Innovation House

”Vi vil ikke nøjes med at høre om udfordringerne i vores studietid - vi vil udforske dem i praksis og lære at tænke og arbejde innovativt ved at kaste os ud i det,” siger Maria Flora Andersen.

Ny donation fra Tuborgfondet
Planen er, at det innovative samfundslaboratorium skal åbne i 2020 og blive stedet, hvor det offentlige, erhvervslivet og civilsamfundets organisationer sammen med de studerende skaber nye løsninger på samfundsproblemer.

Siden 2013 har de studerende arbejdet frivilligt på at omdanne politistationen til et innovationshus. Og de har allerede formået at rejse 52,5 millioner kroner til ombygning af huset fra Villum Fonden, Nordea-fonden, Augustinus Fonden, Knud Højgaards Fond, FrederiksbergFonden og Weimann Fonden.

Nu har de modtaget en donation på en million kroner fra Tuborgfondet. Pengene går til at opbygge en organisation, der kan skabe partnerskaber og udvikle konkrete projekter.

”Vi var nået så langt, som vi kunne med frivilligt arbejde. Nu har vi fået mulighed for at skabe den projektorganisation, som kan sikre, at der er indhold i huset, når det åbner i 2020,” siger Maria Flora Andersen.

Herrer i eget studenterhus
Hos Tuborgfondet lægger direktør Anne-Marie Skov vægt på, at de studerende tænker i bredden og vil inddrage både civilsamfund og erhvervsliv i udviklingen af nye løsninger.

”Vi vil gerne støtte engagerede unge mennesker, der tager initiativ og ansvar for at skabe et mødested, hvor nye meningsfulde fællesskaber kan slå rødder på tværs af studieretninger, og som samtidig inddrager civilsamfund og erhvervslivet,” siger Anne-Marie Skov.

Maria Flora Andersen påpeger, at det er uhyre vigtigt, at Student & Innovation House er skabt af studerende og bliver drevet af studerende – og ikke er et tilbud fra universitetet. Deres erfaring er, siger hun, at den virkelige innovation først opstår i det øjeblik, de studerende selv har ejerskabet til stedet.

”Vi tror på, at vi kan skabe et helt særligt hus, hvor vi som studerende har det ejerskab, der skaber det entreprenante mindset. Det opstår, når man bliver stillet over for en udfordring og får metodefrihed til at løse den,” siger hun.

”Vi mener, at vi har grebet en helt særlig mulighed for at arbejde med innovation ved at bygge broer på tværs af institutioner og sektorer. Det her er noget, vi kan gøre bedst som en selvstændig organisation – og ikke under ét universitets vinger.”

Maria Flora Andersen tilføjer, at de studerende har et tæt samarbejde med CBS:

”Men man kan godt kalde det en form for et ungdomsoprør. Det er lidt som at flytte hjemmefra: Det kan godt være, man kommer hjem og spiser om søndagen, men i bund og grund er vi herrer i eget hus,” siger hun.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00