Debat

Ældre Sagen: Værdigheden i ældreplejen skal tilbage

DEBAT: Eksempler på uværdig ældreomsorg har fyldt meget i medierne i de seneste dage. Der bør derfor laves et nationalt værdigrundlag til at sikre værdighed i ældreplejen, foreslår Bjarne Hastrup, adm. Direktør i Ældre Sagen.

De politiske initiativer vidner om, at der er bred politisk enighed om, at ældreplejen har nået et lavpunkt, som er uværdigt, mener Bjarne Hastrup, adm. Direktør i Ældre Sagen.
De politiske initiativer vidner om, at der er bred politisk enighed om, at ældreplejen har nået et lavpunkt, som er uværdigt, mener Bjarne Hastrup, adm. Direktør i Ældre Sagen.
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Bjarne Hastrup
Adm. direktør i Ældre Sagen

Hvor ofte har ældre mennesker brug for frisk luft, et bad og en samtale med et andet menneske? De spørgsmål er ubehagelige, ja, nærmest pinlige, fordi de minder os om, at svækkede ældre har begrænset indflydelse på helt grundlæggende forhold i deres liv. Men det er nogle svækkede ældres virkelighed: Har de behov for pleje, bliver de i dag behandlet som 2. klasses borgere. Det er helt uacceptabelt. Hvem andre i det danske samfund skal bede om lov til at få et bad? Og kan man forestille sig, at hospitalerne skærer i antallet af blindtarmsoperationer som led i en spareøvelse?

Derfor glæder det Ældre Sagen, at spørgsmålene om forholdene for svækkede ældre, der er afhængige af hjælp fra andre, er blevet højaktuelle i slutspurten af valgkampen til Folketingsvalget torsdag. Både Socialdemokraterne, De Radikale og Venstre lover flere penge og bedre forhold for ældre efter valget, og statsminister Helle Thorning-Schmidt har varslet en kulegravning af området. Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance kræver minimumsrettigheder for ældreplejen, og SF ønsker et nedskæringsstop.

Bred politisk enighed
De politiske initiativer vidner om, at der er bred politisk enighed om, at ældreplejen har nået et lavpunkt, som er uværdigt. Ældre Sagen opfordrer en kommende regering til at samle alle de gode viljer og tage initiativ til en ny vej, som skal bringe værdighed og respekt tilbage i ældreplejen.

Helt centralt er, at hjæl­pen til svækkede ældre skal indrettes med respekt for det enkelte menneskes selvbestemmelsesret, egen­værd og livsførelse.

Bjarne Hastrup
Adm. direktør i Ældre Sagen

Ældre Sagen har sammen med FOA og DSR udviklet et værdigrundlag med ti elementer, der skal sikre en værdig ældrepleje. De ti elementer handler bl.a. om, at svækkede ældre skal have mulighed for at få frisk luft, ordentlig mad i gode rammer, støtte og hjælp, når man har behov for det, mulighed for at bevare egen døgnrytme og at få en meningsfuld og tryg hverdag. Helt centralt er, at hjæl­pen til svækkede ældre skal indrettes med respekt for det enkelte menneskes selvbestemmelsesret, egen­værd og livsførelse.

I såvel Sverige som Norge er værdighed indarbejdet i lovgrundlaget for ældreplejen. Noget tilsvarende kunne overvejes i Danmark. Et fælles nationalt værdigrundlag giver mulighed for, at kommunerne målrettet kan arbejde med værdigheden i ældreplejen. Det vil være et vigtigt værktøj for politikere nationalt og lokalt at pejle efter. Derved kan vi på sigt forhåbentlig sikre det løft i ældreplejen, som alle kan se er nødvendigt. Samtidig kan vi komme de store kommunale forskelle i ældreplejen til livs, som i dag er med til at øge uligheden i vores samfund.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjarne Hastrup

Adm. direktør og medstifter, Ældre Sagen, forfatter
cand.polit. (Københavns Uni. 1972)

0:000:00