Computersystemer kan også få virus

Ligesom covid-19 kan en computervirus anrette enorm skade på det udstyr, den inficerer – men nok så meget skade gør de afledte effekter, når data pludselig forsvinder, og computere går i sort. Ligesom i sundhedssektoren har man i it-branchen opbygget faste forholdsregler, der som en slags hygiejne skal sikre mod ondsindede infektioner.

Foto: Ritzau Scanpix
Peter Hesseldahl

12. maj 2017 begyndte en virus at sprede sig gennem internettet. Virussen låste de angrebne computeres data og forlangte løsepenge for at låse dem op igen. I løbet af få dage havde den inficeret mere end 200.000 maskiner i 150 lande. Hårdest gik det ud over Storbritanniens National Healthcare Service, de offentlige hospitaler, hvor 70.000 maskiner, deriblandt MRI-scannere og køleudstyr til blod, blev sat ud af spillet. 

Ligesom i naturen gik virussen efter de gamle og svageste. Den angreb computere med ældre versioner af Microsoft Windows. Den inficerede computerne ved at udnytte et sikkerhedshul, som Microsoft nogle måneder forinden havde udsendt såkaldte patches for at stoppe. Men mange havde ikke installeret sikkerhedsopdateringen.

Wannacry, som virussen hed, ødelagde værdier for milliarder, men kunne have skabt langt mere ravage, hvis ikke en forsker inden for 12 timer havde haft held til at opdage en måde at bremse den videre spredning. Angrebet var overstået efter fire dage. Et halvt år senere konkluderede efterretningstjenesterne i USA, Storbritannien og Australien, at Nordkorea stod bag angrebet. 

0:000:00