Dataetisk rådsformand: Vi skal balancere mange interesser

INTERVIEW: Formanden for det nye Dataetisk Råd, Johan Busse, ser sig selv som garant for fokus på borgene, men forvaltningens og erhvervslivets perspektiver skal også fylde i rådets arbejde, understreger han.

Johan Busse er selv glad for teknologiens muligheder og har både tablet og smartwatch. Arkivfoto.
Johan Busse er selv glad for teknologiens muligheder og har både tablet og smartwatch. Arkivfoto.Foto: Michael Bothager
Kasper Kaasgaard

Rådets arbejde skal være synligt, og vores drøftelser skal blive til noget. De skal have et liv, så vi ikke bliver et hemmeligt kælderråd, der sidder og tænker høje tanker.

Johan Busse
Formand, Dataetisk Råd

Med 15 års erfaring som en art ombudsmand for borgerne i Københavns Kommune blev 48-årige Johan Busse i sidste uge udnævnt som formand for Dataetisk Råd.

Rådet er nyt, men idéen om det har ulmet i noget tid.

Senest foreslog regeringens dataetiske ekspertgruppe at nedsætte rådet, da gruppen afsluttede sit arbejde i november. Regeringen greb anbefalingen, nærmest før den var præsenteret.

Dokumentation

Dataetisk Råd skal:

  • rådgive Folketinget, ministre og offentlige myndigheder om dataetiske spørgsmål ved brugen af data og ny teknologi, herunder i lyset af de mange fordele, som brugen af data og ny teknologi kan give. Rådet skal løbende orientere om muligheden for nye indsatser inden for en myndigheds ressort
  • følge samfundsudviklingen om brugen af data og ny teknologi og afgive anbefalinger, redegørelser og udtalelser om almene og principielle dataetiske spørgsmål, der knytter sig hertil
  • varetage informations- og debatskabende aktiviteter om de dataetiske problemstillinger og udfordringer, som samfundet står overfor. Rådet sørger for løbende at holde offentligheden orienteret herom.
  • afgive en årlig redegørelse til regeringen om anbefalinger og aktiviteter. Rådet understøtter en kultur i virksomheder og i det offentlige, der bygger på bevidste beslutninger om bæredygtig dataanvendelse
  • levere sparring til relevante myndigheder og bistå med at sikre synlighed og dialog – det kan eksempelvis være i relation til de etiske principper, der er et initiativ i strategien for anvendelse af kunstig intelligens, og om de dataetiske initiativer, som Erhvervsstyrelsen er ansvarlig for, såsom for eksempel den dynamiske værktøjskasse til dataetik.

Læs hele kommissoriet her.


0:000:00