Debat

Digital rådgiver: Her er højdepunkterne fra Davos

DEBAT: Der bliver sat spot på fremtidens arbejdsmarked ved World Economic Forum. Livslang læring, ligestilling og større fleksibilitet skal fremover i fokus, skriver Astrid Haug, digital rådgiver og forfatter.

Foto: /ritzau/Michael Probst
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Astrid Haug
Digital rådgiver og forfatter

Et af årets store emner ved World Economic Forum i Davos er fremtidens arbejdsmarked.

Det er diskussionen om, hvad robotter og kunstig intelligens betyder for antallet og typen af arbejdspladser. Livslang læring og uddannelse for alle synes at være det bedste svar.

Andre perspektiver trænger sig også på i diskussionen, for eksempel ligestilling og større fleksibilitet for de ansatte. Her kommer blandt andet input fra Jack Ma fra den kinesiske e-handelsgigant Alibaba, Canadas premierminister Justin Trudeau, forfatter og historiker Yuval Noah Harari samt LO's Lizette Risgaard.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Der var udpræget optimisme med hensyn til fremtidens arbejdsmarked i en panelsession med Bill McDermott, direktør for verdens fjerdestørste softwarefirma SAP, Ulrich Spiesshofer, direktør for industriteknologi-giganten ABB samt Mark Weinberger, direktør for EY, et af verdens førende rådgivnings- og revisionsfirmaer.

Virksomhedernes ansvar for uddannelse
Ifølge Weinberger er det ikke så meget jobs, der forsvinder, men de enkelte opgaver, som for eksempel simpel revision, hvor medarbejderne i stedet kan bruge mere tid på vurderinger.

Hvis man vil højne sin egen jobsikkerhed, handler det altså om at være forandringsvillig og nysgerrig på nye udfordringer.

Optimismen forudsætter dog, at vi får et stærkere fokus på uddannelse. Og her var de tre CEO's villige til at påtage sig et ansvar for at uddanne deres medarbejdere.

Spiesshofer sagde: ”We need to take the people with us – train them, educate them. If we do this in a responsible way I am m pretty optimistic for the future.”

Og McDermott sagde det sådan her: ”The one budget you are not allowed to cut in our company is education.”

De understreger altså virksomhedernes eget ansvar for, at deres medarbejdere har de rette kompetencer.

Illustration fra World Economic Forum om fremtidens arbejdsmarked (Her fra Lizette Risgaards Twitter-konto)

Medarbejderes tankesæt er vigtigere end kompetencer
Hvad er det så for færdigheder, de tre direktører kigger efter i fremtidens medarbejdere?

Ifølge Weinberger handler det om at have den rette indstilling: ”We hire for the mindset, not the skill set.”

Hvis man vil højne sin egen jobsikkerhed, handler det altså om at være forandringsvillig og nysgerrig på nye udfordringer. Og så efterspørger fremtidens talenter fleksibilitet, som betyder, at man ikke nødvendigvis er interesseret i et fast arbejde.

For at imødekomme denne trend har EY lavet deres egen opgave-platform, gignow.com, hvor man kan finde kortere projektansættelser på fuld- eller deltid med eller uden hjemmearbejde.

"Ulven kom til sidst"
Mindre optimistisk er historiker og bestseller-forfatter Yuval Noah Harari.

Han forklarer, at vi i de sidste 2-3 århundreder har frygtet, at maskinerne vil tage over, og at vi bliver irrelevante. Han siger: ”Men jeg tror, at denne gang er det muligvis sandt. Da drengen råbte, ulven kommer, kom ulven til sidst.”

Han mener, at vi skal tage folks frygt for at miste deres arbejde alvorligt. For den er anderledes end tidligere, hvor man frygtede at blive udnyttet. Men i det mindste havde man en magtposition, for de skulle jo bruge nogen til at arbejde.

Denne gang er det frygten for at blive overflødiggjort, som truer, og den er langt værre. En anden frygt er, om man er i stand til at genopfinde sig selv hvert tiende år til de nye jobs, der opstår.

Alibabas CEO Jack Ma gav i Davos nogle ganske konkrete karriereråd, som kan lede os på rette vej.

Han sagde: ”Hvis du er 20-30 år, skal du følge en god chef og blive ansat i en god virksomhed, så du kan lære. Er du 30-40 år, og har du lyst til at lave noget på egen hånd, så gør det! Her har du stadig råd til at fejle. Når du er 40-50 år, skal du gøre ting du er god til, og ikke bare prøve noget nyt, fordi du synes, det er spændende. Fra 50-60 år skal du bruge din tid på at træne den næste generation. Og er du over 60, skal du bruge tid med dine børnebørn,” slutter han med et smil.

Han understreger, at du ikke kan beslutte dig for at blive en succes fra den ene dag til den anden, men hvis man sætter sig for at blive en succes inden for et område, kan man blive det på 10 år.

Og så har Jack Ma stærke holdninger omkring ligestilling: ”Kvinder gør et bedre arbejde end mænd. I denne tid er det ikke muskler, men visdom, der er brug for. Hvis du vil have succes med din virksomhed, og den skal operere med visdom og omsorg, er kvinder bedst.”

Ligestilling i fokus
Fremtidens arbejdsmarked er ligestillet. I hvert fald hvis det står til Canadas premierminister Justin Trudeau, som brugte sin taletid i Davos på at sætte fokus på kvindernes ligestilling på arbejdsmarkedet.

Han mener, virksomheder skal have en politik på rekruttering af kvinder, ligesom Canada i 2015 indførte en fifty-fifty ligestillingskvote i regeringen. Reel ligestilling kræver ifølge Trudeau "a willingness to change the nature of work as we know it."

Og derfra videre til en stærk kvinde. LO’s Lizette Risgaard var i Davos for at tale om den danske model og behovet for uddannelse.

Her citeret fra hendes Twitter: ”Allerede nu taler mange for livslang læring - worldwide! Virksomheder må ‘steppe up’, ta’ større ansvar, og du må ta’ ansvar for at holde dine skills/kompetencer ved lige. Og; et stærkt sikkerhedsnet et must - sød musik i mine ører.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Astrid Haug

Selvstændig rådgiver, forfatter, forperson, Unicef Danmark, bestyrelsesmedlem, Symbion, Re-Zip, Nørrebro Teater, Gubra, medlem, ATVs digitale vismandsråd
cand.mag. i medievidenskab (Aarhus Uni. 2005)

0:000:00