Debat

Digitalt hjul sikrer tidlig sporing af sygdomstegn

DEBAT: Et digitalt hjul og en oversigtstavle giver hjemmesygeplejersker et overblik over borgerens helbredstilstand. Det gør det muligt hurtigt at opspore sygdomstegn, erfarer Jeanne Schlenzig, sygeplejerske i Geriatrisk Team, Roskilde Kommune.
Pernille Diana Castle Møller
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jeanne Schlenzig
Sygeplejerske, Geriatrisk Team, Roskilde Kommune

Større kompleksitet i ældreplejen gør det bydende nødvendigt at bruge velfærdsteknologien til at forbedre fokus på tidlig opsporing af sygdomstegn og hurtig iværksættelse af sundhedsfremmende tiltag hos ældre.

I Hjemmehjælpskommissions-rapporten fremgår, at der vil være et mere differentieret ældrebillede i årene fremover. Der skelnes mellem tre grupper af ældre:

  • Ældre, som kan klare sig helt uden hjælp
  • Ældre, der rammes af funktionsevnetab som følge af sygdom og alderdom, og som primært får behov for en rehabiliterende indsats
  • Ældre med omfattende behov for hjælp i eget hjem. Denne gruppe har behov for øget opmærksomhed.

Vi skal sikre den rette indsats til de ældre, der har omfattende behov for hjælp. Der er derfor behov for redskaber, som kan bruges til at observere eller screene de forskellige grupper af ældre.

Digitalisering sikrer hurtig opsporing
Velfærdsteknologien skal styrke de sundhedsfaglige kompetencer i kommunerne, lette vores arbejdsgange på ældreområdet og hjælpe os til at prioritere vore indsatser over for ældre, der er mest udsatte og har størst behov.

Fakta

Fra 18. februar og en måned frem sætter Velfærdsteknologidebatten fokus på nye og implementerede velfærdsprojekter rundt om i landet.

Læs mere om denne måneds debat her.

Altinget | Velfærdsteknologi har sat gang i et nyt debatkoncept, som går under navnet Velfærdsteknologidebatten. Det nye koncept vil overordnet fokusere og styrke den politiske og faglige debat i Danmark på området for velfærdsteknologi. Løbende inviterer Altinget l Velfærdsteknologi eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger på området for velfærdsteknologi.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected].

Roskilde Kommune har i samarbejde med Region Sjælland udviklet en ny observationsmetode til ældreområdet i form af et hjul/en drejeskive (HJULET) i lommeformat, som hjælper de kommunale sundhedsmedarbejdere med at observere og reagere på ændringer i den ældres tilstand.

Hjulet indeholder seks observationskategorier:

  1. Fysiske klager
  2. Medicin-indtagelse
  3. Spise/drikke
  4. Hjemmet
  5. Hverdagsaktiviteter
  6. Psykisk – socialt

HJULET hjælper til helhedsobservation af den ældre og tager udgangspunkt i geriatrisk viden om, hvordan sygdom viser sig hos ældre. Da ældres sygdomstegn ofte er mere diffuse, kan vigtige symptomer nemt overses, hvis personalet ikke er opmærksomme på små ændringer i den ældres tilstand.

Ved hjælp af HJULET kan medarbejderne hurtigt få overblik over, om der er tegn på, at noget er galt hos den ældre og afrapportere til sygeplejersken. Sygeplejersken har nu gode observationsdata til at redegøre for den ældres tilstand over for den praktiserende læge eller vurdere behov for anden indsats, for eksempel træningstilbud.

Bedre vurdering af behandling
Den praktiserende læge kan, når der redegøres grundigt for den ældres tilstand, bedre vurdere, hvilken indsats der skal til for at helbrede den ældre.

Observationsredskabet blev i 2013 anerkendt af Sundhedsstyrelsen som et redskab til refleksion og læring. Observationsmetoden er sidenhen blevet digitaliseret. I det digitale HJUL registrerer sundhedsmedarbejderne borgerobservationer på mobilen med rød, gul og grøn advarsel. Central storskærm med opsamling af data sikrer hurtig opsporing af sygdomstegn hos ældre, og sundhedsfremmende handlinger kan iværksættes hurtigt.

Omdrejningspunktet for vores sundhedsfaglige og sociale indsatser er - og skal være - de ældre og ikke velfærdsteknologien.

Jeanne Schlenzig
Sygeplejerske, Geriatrisk Team, Roskilde Kommune

Fordelene ved parløb mellem velfærdsteknologi og sundhedsinnovation er på alle niveauer:

  1. For den ældre betyder den tidlige opsporing forebyggelse af hospitalsindlæggelse og tab af funktionsevne
  2. For sundhedspersonalet er det digitale HJUL en overskuelig måde at observere den ældre på og sikre dokumentation
  3. For sygeplejersken betyder oversigtstavlen overblik over, hvilke ældre der har behov for en hurtig indsats
  4. For ledelsen kan de opsamlede borgerdata sikre ledelsesinformation og statistiske oplysninger om de enkelte hjemmeplejedistrikters ”sundhedstilstand”
  5. For praktiserende læger betyder en god helhedsvurdering af den ældre, at det er nemmere at iværksætte det rette behandlingstilbud.

Vi skal ikke gå på kompromis
Velfærdsteknologien skal skabe synergi i vores arbejdsmetoder på ældreområdet.
Omdrejningspunktet for vores sundhedsfaglige og sociale indsatser er - og skal være - de ældre og ikke velfærdsteknologien. Vi skal ikke have velfærdteknologi for velfærdsteknologiens skyld!

Synergien skabes på ældreområdet ved, at alle sundhedsaktører omkring den ældre arbejder i samme retning med sundhedsfremmende tiltag ved hjælp af velfærdsteknologi.

Vi skal bruge velfærdteknologien som et ressourcestyringsredskab for vores indsatser og til at skabe høj faglighed inden for ældreplejen.

Roskilde Kommunes digitale HJUL og digitale oversigtstavle har mange fordele. Det er et simpelt værktøj til tidlig opsporing af sygdom hos ældre, det skaber overblik for hjemmesygeplejerskerne, det er et godt ledelsesinstrument og sidst – men ikke mindst - et redskab til medinddragelse af de ældre omkring deres helbredstilstand.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00