Debat

Eksport af velfærdsteknologi skal mere end bare spire

DEBAT: Den internationale konkurrence er klart skærpet på sundheds- og velfærdsområdet i de seneste år. Skal det danske vækstpotentiale udnyttes bedre, så er der behov for, at vi får udviklet det offentlig-private samarbejde. Det skriver erhvervsordfører Benny Engelbrecht (S).
Foto: ft.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Benny Engelbrecht (S)
Erhvervsordfører

Det er vist svært at komme op at toppes om, at Danmark har spiren til et godt eksporteventyr på det velfærdsteknologiske område i vores egen have.

En stærkt voksende global middelklasse, som ønsker sundhedsprodukter og -løsninger, de ikke tidligere har haft mulighed for at købe, vil ganske givet finde behag i de kvaliteter, Danmark har på velfærdsteknologien.

Befolkninger verden over lever længere, særligt i de nye vækstlande. Samtidig ser vi hver dag nye teknologiske fremskridt, og danske virksomheder står rigtig stærkt. Det store spørgsmål er, hvordan vi politisk understøtter, at eksporteventyret folder sig ud i fuldt flor?

Regeringen er fuldt ud klar over de muligheder, der er for danske virksomheder på velfærdsområdet. Derfor kom vi i sommeren sidste år med vores vækstplan for sundhed. Og vi er ambitiøse på områdets vegne.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected] 

Vi ønsker, at mange flere af de fantastiske velfærdsløsninger og særlige kompetencer, vi udvikler herhjemme, også i langt højere grad bliver omsat til globalt orienterede vækstvirksomheder.

Bedre offentlig-privat samarbejde 
En udfordring for, at eksporten for alvor kan blive skudt i gang er, at mange af de opgaver, der handler om planlægning, levering og opfølgning på social- og sundhedsydelser, varetages i den offentlige sektor.

Vi har en helt unik mulighed, når det gælder de nye vækstmarkeder, der i disse år er ved at opbygge og udbygge deres velfærdssystemer. Her skal vi være tilstede med danske velfærdsløsninger – og interessen er der.

Benny Engelbrecht (S)
Erhvervsordfører

Skal vækstpotentialet udnyttes bedre, så er der behov for, at vi får udviklet det offentlig-private samarbejde. Det kræver, at virksomhederne bedre kan udvikle på den viden og de kompetencer, der er i den offentlige sektor, så det kan omsættes til konkrete produkter og services, der kan blive afsat på det globale marked. Derfor vil vi styrke det offentlige-private samarbejde.

Vi har en helt unik mulighed, når det gælder de nye vækstmarkeder, der i disse år er ved at opbygge og udbygge deres velfærdssystemer. Her skal vi være tilstede med danske velfærdsløsninger – og interessen er der.

Mere end halvdelen af de velfærdsteknologiske virksomheder eksporterer allerede – også de små og mellemstore virksomheder. Men eksporten sker primært til vores nordiske naboer, Storbritannien og Tyskland. Dog er der en øget bevågenhed mod lande som USA, Japan, Kina og Brasilien. Den udvikling skal vi fremme.

Otte konkrete tiltag styrker eksporten 
Danmarks planer om, at regioner og sygehuse skal anvende velfærdsteknologi i stor skala, kan understøtte branchen. Men vi er jo ikke alene. Den internationale konkurrence er klart skærpet på sundheds- og velfærdsområdet i de seneste år. Med vækstplanen for sundhed peger vi derfor på otte konkrete tiltag, som vi mener, vil styrke eksporten på området:

1) Prioriteret og målrettet eksportfremmeindsats
2) Bedre handelspolitiske rammevilkår
3) Styrket tiltrækning af udenlandske investeringer
4) Markedsføring af danske styrkepositioner
5) Samarbejde med Danmarks Almene Boliger om markedsføring af ældreboligområdet
6) Danmark som attraktivt uddannelses-, forsknings- og arbejdsland
7) Styrket samarbejde mellem Japan og Danmark vedrørende velfærds- og robotteknologi
8) Samarbejdsaftale med Kina om pleje og velfærdsteknologi på ældreområdet

Med andre ord så er vi med på at styrke samarbejdet mellem det offentlige og private. Og er der erfaringer som kan gøre OPI-projekterne stærkere, som Mette Rose Skaksen påpegede i sit indlæg her i debatten, så er det oplagt, at vi får set på det.

Samtidig skal vi sikre, at de danske virksomheder rent faktisk kan udnytte internationale markedspotentiale. Det har vi givet vores helt konkrete forslag til vækstplanen. Vi har alt at vinde.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Benny Engelbrecht

MF (S)
folkeskole (Kildevældsskolen 1986)

0:000:00