Debat

Forening lancerer mærkningsordning: Platformsøkonomien skal have en ny fortælling

DEBAT: Platformsøkonomi er meget mere end skattesnyd, social dumping og profithungerende multinationale virksomheder. Det er vigtigt fællesskab, der endda kan blive den nye andelsbevægelse, skriver Foreningen for Platformsøkonomi.

<div>Donkey Republic er en platformsvirksomhed, hvor forbrugere kan deles om cykler, der låses op gennem ens smartphone.&nbsp;<br></div>
Donkey Republic er en platformsvirksomhed, hvor forbrugere kan deles om cykler, der låses op gennem ens smartphone. 
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Foreningen for Platformsøkonomi

Danmark har alle tiders mulighed for at blive et foregangsland for ansvarlig dele- og platformsøkonomi.

Vi har allerede som det eneste land i verden indgået en aftale med Airbnb om automatisk skatteindberetning. Vi ser overenskomster mellem fagforeninger og platformsvirksomheder.

Og nu er vi en række dele- og platformsøkonomiske virksomheder, der sammen med vores brancheforening – Foreningen for Platformsøkonomi – har lanceret en mærkningsordning til forbrugere, der ønsker sikkerhed for, at de handler igennem en ansvarlig dansk platformsvirksomhed.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Vi repræsenterer hver især forskellige virksomheder, der tilbyder platforme, hvor man kan tjene og spare penge ved at deles om overskydende lagerplads, cykler, plads i varevognen, i lejligheden, traileren, arbejdskraft- og tid, boremaskiner, barnevogne og meget andet.

Dermed sikres det, at ubrugte ressourcer, som ellers ikke tjener et formål, anvendes.

Lighederne mellem andelsbevægelsen og platformsøkonomien er slående, for det handler om stærke fællesskaber og nye forretningsmodeller, hvor vi får mere ud af vores ressourcer.

Af Foreningen for Platformsøkonomi

Vi lytter til de bekymrede forbrugere
Men træerne vokser ikke ind i himlen, og platformsøkonomien udfordrer også velfærdssamfundet på nogle områder.

Det har skabt en modstand mod virksomheder som vores – og til tider med urimelige beskyldninger om vilde vesten-tilstande kendetegnet ved skattesnyd, social dumping og ringe forbrugersikkerhed.

Megen skepsis mod platformsøkonomien kommer fra historien om Uber, som ikke levede op til dansk lovgivning, den danske model og havde rod i deres skatteforhold. Det skal retmæssigt siges, at Uber sidenhen har indset, at samarbejde med skattemyndigheder og overholdelse af en liberaliseret taxalovgivning er forudsætning for tilstedeværelse i Danmark.

Andre dele af skepsissen mod os kommer fra tunge fagbevægelser og arbejdsgiverorganisationer, som oplever, at deres forretningsmodeller nu er forældede.

Hvis ikke vi imødekommer de bekymringer som virksomheder samt opfylder forbrugernes ønske om ordentlige arbejdsforhold og bidrag til velfærdssamfundet, så vil platformsøkonomien ikke indfri sit åbenlyse potentiale.

Derfor er vi nu gået sammen om at lancere mærkningsordningen Ansvarlig Platform, som giver forbrugeren en 'high five' af følgende principper:

  • Samarbejde med Skat om korrekt skattebetaling
  • Ordentligt honorarniveau, der som minimum svarer til branchens
  • Freelancere skal på sigt kunne dedikere dele af honorar til pension, sygesikring og feriepenge
  • Forbrugersikkerhed til skader og uforudsete hændelser
    Ingen skjulte priser eller ekstra omkostninger ved køb af ydelser
  • Dansk udgave af platformsøkonomi kan inspirere i udlandet

Den nye andelsbevægelse
Med vores high five skal historien om Uber være en saga blot.

For det er vigtigt, at forbrugerne aktivt kan vælge den ansvarlige dele- og platformsøkonomi til. At de ikke skal være i tvivl om, hvorvidt virksomhederne bag lever op til de idealer, som langt de fleste danskere er enige om.

På den måde kan vi udnytte potentialet i danske platformsvirksomheder med en stærk forankring i det danske marked, så de ikke bliver fejet af banen af store internationale spillere.

Dele- og platformsøkonomien er kommet for at blive.

Den slår rødder på tværs af brancher samt ændrer forbrugsmønstre og forretningsmodeller, ligesom andelsbevægelsen fundamentalt ændrede på flere sektorer. Lighederne mellem andelsbevægelsen og platformsøkonomien er slående, for det handler om stærke fællesskaber og nye forretningsmodeller, hvor vi får mere ud af vores ressourcer.

Med den rette respekt for den danske model og det danske velfærdssamfund kan dansk platformsøkonomi også blive en inspiration i mange lande, som andelsbevægelsen var det.

Mærkningsordningen er et lille men vigtigt skridt på vejen hertil.

Dokumentation

Indlægget er skrevet af følgende medlemmer af Foreningen for Platformsøkonomi:
Claus Skytte, ekspert i deleøkonomi
Jon Nezda, Yepti
Erdem Ovacik, Donkey Republic
Michael Bugaj, Meploy
Kasper Dam, NaboTrailer
Søren Maigaard, ShareBnB
Benjamin Egeskjold, Fragtopgaver.dk
Martin Hansen, Mover.dk
David Furland, Cleady.dk
Johnny Noisen og Steffen Meyer, Garant.dk
Allan Sønderskov, Freetrailer
Jakob Larsen, ShareOne


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Skytte

Iværksætter, foredragsholder og forfatter
elev-uddannet reklametegner (Wichmann reklame i Odense 1992), tekstforfatter-elev (Courage 1994)

0:000:00