Debat

IDA: Sikkerheden i samfundskritiske it-systemer bør løses af et selvstændigt ministerium

Der er alvorlige sikkerhedsproblemer i flere samfundskritiske it-systemer. Det bør stå højt på politikernes prioriteringsliste at løse de udfordringer – gerne med en it- og digitaliseringsminister i spidsen, skriver Aske Guldberg.

Der er alvorlige&nbsp;huller i både it-sikkerheden og beredskabsplanerne hos de offentlige myndigheder. Det er et&nbsp;gigantisk problem – som formentlig vil kræve store investeringer, hvis der skal styr på sikkerheden, skriver Aske Guldberg.<br>
Der er alvorlige huller i både it-sikkerheden og beredskabsplanerne hos de offentlige myndigheder. Det er et gigantisk problem – som formentlig vil kræve store investeringer, hvis der skal styr på sikkerheden, skriver Aske Guldberg.
Foto: Benita Marcussen/IDA
Aske Nydam Guldberg
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

For nylig rettede Folketingets statsrevisorer en sønderlemmende kritik af sikkerheden i 13 samfundskritiske it-systemer. Baggrunden for kritikken er en analyse fra Rigsrevisionen, som har afdækket meget alvorlige huller i både it-sikkerheden og beredskabsplanerne hos de offentlige myndigheder.  

Det betyder, at der er en alvorlig risiko for, at staten ikke kan opretholde – eller markant får forstyrret – en række samfundskritiske funktioner, hvis der sker it-nedbrud og datatab.  

Den fulde rapport fra Rigsrevisionen er ikke offentliggjort, for det ville være det samme som at åbne døren på vid gab for ondsindede hackere. Men det, der trods alt er kommet frem, efterlader ikke skyggen af tvivl om, at vi står med et gigantisk problem – som formentlig vil kræve store investeringer, hvis der skal styr på sikkerheden. 

Politikerne bør prioritere en robust infrastruktur 

Havde der været tale om huller i samme størrelsesorden på motorvej E20, ville vejen have været lukket, og store entreprenørmaskiner ville øjeblikkeligt være gået i gang med at udbedre skaderne. For selvfølgelig skal trafiksikkerheden prioriteres højt, fordi det handler om menneskeliv.  

Temadebat

Hvad bør stå højest på politikernes it- og digitaliseringsdagsorden?

Folketingsvalget bragte flere anbefalinger til det digitale område med sig. Aktører og it-ordførere ønsker sig eksempelvis et selvstændigt digitaliseringsministerium, it-eksperter vil gerne have nedsat en it-havarikommission, og Dansk IT efterspørger et digitaliseringsudvalg, der skal koordinere digitaliseringen på tværs af fagområder.

Derfor har Altinget inviteret en række aktører til at debattere, hvad der bør stå øverst på politikernes prioriteringsliste her efter valget.

Om Altingets temadebatter:

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Altinget bringer kun debatindlæg, som udelukkende er skrevet til Altinget.

Har du lyst til at bidrage til debatten, er du velkommen til at sende det til debatansvarlig Emma Brink på [email protected] eller til Altingets debatredaktion på [email protected].
 

Men med den buldrende digitalisering og den erklærede politiske ambition om, at Danmark skal være digitale verdensmestre, er det afgørende, at politikerne nu prioriterer at bygge en robust infrastruktur, som også bringer it-sikkerheden ind i den digitale tidsalder. 

Mange af it-systemerne er så gamle, at kun de færreste kan huske deres oprindelse. Blandt eksperter er der en reel frygt for, hvad der sker, hvis man begynder at rode med den grundlæggende it-struktur, fordi der med tiden er bygget så mange lag oven på, og fordi mange af systemerne er internt forbundne. 

Men hvem har det politiske ansvar for at udbedre den skrantende it-sikkerhed? Havde det været motorvej E20, havde pilen peget på transportministeren. Når det gælder it-sikkerhed og digitalisering, bliver det mere diffust.  

I sidste ende er det ofte finansministeren, der står på mål for den offentlige digitalisering. Men uden på nogen måde at beklikke Nicolai Wammen (S) og hans embedsmænds it-kompetencer, så er jeg overbevist om, at økonomi fylder en hel del mere end it-sikkerhed på ministeriets dagsordener.  

Med en minister ved roret for it og digitalisering får vi yderligere den gevinst, at der i alle partier vil være en it-ordfører, og at Folketinget får et it-udvalg med eget sekretariat og faste møder.

Aske Guldberg
Fungerende formand, IDA

Helt generelt har der i årevis manglet politisk ejerskab over offentlig it og digitalisering. Det illustreres også af den seneste statusrapport fra Statens It-råd, som konkluderer, at staten igangsætter stadig flere it-projekter, som varer længere og længere tid – og stadig flere af dem går galt. 

En kommende regering bør indbefatte en it- og digitaliseringsminister 

Alt det taler for, at når den kommende statsminister præsenterer sin regering, så bør det også omfatte en minister med ansvar for it og digitalisering.  

Sådan en har man allerede i en række andre europæiske lande, og det kan udgøre en væsentlig løftestang til at få cybersikkerhed helt op i toppen af den politiske dagsorden, hvor den hører hjemme – herunder at sikre de samfundskritiske og nogle gange livsvigtige it-systemer.  

Læs også

I IDA har vi sammen med nogle af landets skarpeste eksperter i cybersikkerhed præsenteret en konkret plan for, hvordan vi kan komme i gang på både kort og lang sigt. 

Med en minister ved roret for it og digitalisering får vi yderligere den gevinst, at der i alle partier vil være en it-ordfører, og at Folketinget får et it-udvalg med eget sekretariat og faste møder.  

Det vil være en markant forandring fra i dag, hvor et it-ordførerskab stadig opfattes som en af de ”lette” poster, og hvor der ikke er et fast udvalg til at diskutere eksempelvis brugen af Chromebooks i skolerne eller vilkårene for den femtedel af befolkningen, som af forskellige årsager er afskåret fra at tage del i det digitale velfærdssamfund. 

Måske kunne vi ligefrem få en debat om, hvorfor Danmark ikke deltager i det ambitiøse, fælleseuropæiske dataprojekt GAIA-X, som er under opbygning netop nu, og hvor der for længst er oprettet nationale hubs i 14 EU-lande – men ikke i Danmark.  

GAIA-X skal sikre digital suverænitet i Europa som en progressiv modvægt til USA og Kina ved hjælp af såkaldte data spaces, sikre cloudløsninger, databeskyttelse og open source-software, så der kan ske udveksling af data på tværs af virksomheder og myndigheder på en sikker og troværdig platform.  

Mottoet er, at data tilhører de mennesker, der skaber dem, og når Den Europæiske Centralbank, Airbus og Ericsson alle har travlt med at hylde visionerne for GAIA-X, så ligner det et sted, hvor en kommende regering bør sikre dansk deltagelse – og opbakning fra en dansk it-minister. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Aske Nydam Guldberg

Ingeniørkonsulent, Cowi, næstformand, IDA (orlov)
cand.polyt. i miljøteknologi (DTU 2014)

0:000:00