Debat

It-virksomhed: Investeringer i digitalisering skal også fremme den bæredygtige omstilling

Dansk Industri har 46 forslag til, hvordan ny teknologi og digitalisering kan løfte det danske samfund ind i fremtiden med fokus på blandt andet grøn omstilling. Forslagene er imidlertid primært møntet på det offentlige Danmark og glemmer virksomhederne. Men også her skal digitalisering og bæredygtighed tænkes sammen, skriver Kristoffer Nilaus Tarp.

"Vi kan lige så godt forberede os på
fremtiden og tænke digitalisering og bæredygtighed sammen," mener
Kristoffer Nilaus Tarp, chef for Sustainability Practice Nordic Region,
NTT DATA Business Solutions.
"Vi kan lige så godt forberede os på fremtiden og tænke digitalisering og bæredygtighed sammen," mener Kristoffer Nilaus Tarp, chef for Sustainability Practice Nordic Region, NTT DATA Business Solutions.Foto: Pressefoto
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det sidste årti er der sket mærkelige ting på de danske direktionsgange.

Det er ikke mange år siden, at virksomhedernes it-chefer sad bagerst i bussen, når det kom til strategisk vigtighed.

Endnu længere bagude sad csr-cheferne (hvis de overhovedet var chefer), som primært nød topledelsens opmærksomhed, når udgivelsen af virksomhedens csr-rapport nok engang stjal tid fra virksomhedernes kerneforretning.  

Dingenoter fra Facebook
Alt det er ændret, og det er der gode grunde til. Den globale værdiskabelse har det sidste årti været drevet af virksomheder rejsende i data, digitale løsninger og dingenoter fra Facebook over Amazon til Apple.

Hvis regeringen imødekommer kravet om øgede investeringer i samfundets digitalisering, bør den sikre sig, at investeringerne samtidigt fremmer den bæredygtige omstilling.

Kristoffer Nilaus Tarp
Chef for Sustainability Practice Nordic Region, NTT DATA Business Solutions

I de globale techgiganters kølvand har titusindvis af teknologivirksomheder, inklusive mange herhjemme, oplevet verdenshistoriens stejleste eksponentielle vækst, som selv ikke en coronapandemi kunne bremse. Der findes i dag ikke en topleder, der ikke har forstået, at digitalisering og anvendelsen af data og ny teknologi er helt centrale konkurrence- hvis ikke overlevelsesparametre.

I samme periode er virksomhedernes fokus på bæredygtighed eksploderet.

På globalt plan har en lang række virksomheder været mere ambitiøse, end mange regeringer har. Også herhjemme har de fleste virksomhedsledere læst skriften på væggen og følt presset fra kunder, forbrugere, investorer og medarbejdere.

Det er ikke længere nok ikke at skade planet og samfund. Virksomhederne skal kunne fortælle en reel og faktabaseret historie om deres positive indvirkning på det omkringliggende samfund for at vinde dets gunst.

Bæredygtighed er blevet konkurrenceparameter
På direktionsmøderne diskuteres digitalisering nu som en integreret del af forretningsstrategien, og it-cheferne er rykket langt frem i bussen sammen med de ansvarlige for bæredygtighed.

Bæredygtighed er nemlig også blevet et centralt konkurrenceparameter, når vi med al sandsynlighed står over for noget nær en ny industriel revolution, når kravene til virksomheders bæredygtighed accelererer.

Tendenserne med bæredygtige forbrugertrends, investorfokus og medarbejdertiltrækning er allerede klare, men vil snart blive akkompagneret af et øget, regulativt tryk. Her kommer EU’s såkaldte bæredygtige taksonomi til at spille en central rolle.

Tendenserne med bæredygtige forbrugertrends, investorfokus og medarbejdertiltrækning er allerede klare, men vil snart blive akkompagneret af et øget, regulativt tryk.

Kristoffer Nilaus Tarp
Chef for Sustainability Practice Nordic Region, NTT DATA Business Solutions

Fra januar 2022 vil alle virksomheder omfattet af EU’s krav om ikke-finansiel rapportering (børsnoterede selskaber, banker, kreditinstitutter og forsikringsselskaber med over 500 ansatte) skulle afrapportere på deres tiltag mod klimaforandringer.

Året efter følger krav til afrapportering på beskyttelse af vandressourcer, transition mod en cirkulær økonomi, begrænsning af forurening samt beskyttelse af biodiversitet og økosystemer.

Som med alt andet vil kravene sprede sig fra investorer og de store noterede virksomheder til alle sektorer og alle dele af værdikæden.

Mens regulering og lovgivning er vigtige stokke, er det mindst lige så vigtigt at fokusere på alle gulerødderne: De utrolige muligheder for danske virksomheder, der ligger i transitionen mod et mere bæredygtigt samfund.

Når vi skal genopfinde den måde, vi transporterer os på, spiser, rejser, beklæder os, forbruger og så videre, vil visionære virksomheder være klar med nye produkter, services og forretningsmodeller, der kan indtage helt nye markeder. 

Investeringer skal fremme bæredygtig omstilling
Vi kan derfor lige så godt forberede os på fremtiden og tænke digitalisering og bæredygtighed sammen i dén henseende.

Nye teknologier og dataanvendelse kan understøtte en lang række positive bæredygtige udviklinger.

Kunstig intelligens og maskinlæring kan bidrage med nye analytiske åbenbaringer om vores negative og positive aftryk og kan optimere bæredygtige løsninger på tværs af industrier som pharma, transport, industriel fremstilling, vand og energi. Robotteknologi kan øge menneskelig velfærd, minimere risici i eksempelvis farlige erhverv og forbedre vores produktions- og fødevaresystemer.

Data er en grundlæggende forudsætning for at forstå vores baseline, måle fremdrift og træffe de rigtige bæredygtige valg. Droner, IoT og sensorteknologi gør os i stand til at gentænke, hvad vi måler på og hvordan.

Hvis regeringen imødekommer kravet om øgede investeringer i samfundets digitalisering, bør den sikre sig, at investeringerne samtidigt fremmer den bæredygtige omstilling. Der skal forskes, udvikles og samarbejdes, og de gode løsninger skal dokumenteres og skaleres.

Danmark kan stadig nå at kapre en niche som bæredygtig technation på den internationale markedsplads, men vi skal i arbejdstøjet nu.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00