Iværksætter: Vi må forhindre, at fagbevægelsen kvaser deleøkonomien

DEBAT: Danske partier er ikke enige om, hvorvidt deleøkonomi er en trussel eller en gave til dansk økonomi. I mellemtiden må vi forhindre, at fagbevægelsen, S og DF kvæler deleøkonomien i et forsøg på at score billige point, skriver iværksætter Claus Skytte.

Af Claus Skytte
Iværksætter, foredragsholder og ekspert i deleøkonomi

For 3-4 år siden foreslog jeg daværende erhvervsminister og Erhvervsstyrelsen at fortælle danskerne, at deleøkonomi var lovligt, men at man skal huske at betale skat. At der skulle laves en side, hvor man kunne se de deleøkonomiske platforme og få vejledning om for eksempel skattebetaling og forsikring – samt et nummer, man kunne ringe til, hvis man havde en idé om at lave en deleøkonomiske platform, men manglede gode råd og erfaringsudveksling til at gøre det.

Sidst, men ikke mindst skulle de selvansatte løbende og automatisk kunne betale deres skat, når de havde tjent penge på en platform, samt spare op til forsikringer til alt fra sygedage til ulykker, når man udførte sit delearbejde eller lejede ud på platformene.

Det er så ikke rigtig sket, fordi partierne stadig ikke er enige om, hvad deleøkonomi er, eller om det skal stoppes, fordi det udgør en trussel mod velfærdssamfundet eller tværtimod er en styrkelse af Danmarks konkurrence med resten af verden. Først og fremmest fordi vi endnu ikke ved, om verden vitterligt bliver eksponentielt internetiseret over de næste 4-8 år, eller om det bare er en vidtløftig boble som i 2000. Så ingen kritik. Men vi er nogle, som ikke kan vente.

Foreningen for Platformsøkonomi (FDP)
Derfor har jeg sammen med en flok bånd-frie borgere skabt FPD – Foreningen for Platformsøkonomi Danmark (”platform” fordi vi ikke gider bruge mere tid på at skændes om, hvad ordet ”deleøkonomi” betyder), som skal finde løsninger og presse på for, at alt ikke bare bliver forbudt, fordi alting var bedre i gamle dage.

Vi har bygget deleportal.dk, hvor man får platformene beskrevet, og hvor man kan få svar på sine spørgsmål eller ringe til mig (som folk fra journalister til studerende og almindeligt dødelige alligevel har gjort de sidste tre år) og om cirka 3 måneder også en åben API – et digitalt regneark som en kode, der bliver sat ind i slutningen af platformenes transaktioner, så man som selvansat kan se, hvad man skylder i skat og sende pengene til skattefar. Uden at Skat skal bygge hele deres Cobol-baserede back-end om over de næste 10 år.

Vi skal forhindre, at deleøkonomien bliver kvast
Det, vi nu skal forsøge at forhindre, er, at den stærke fagbevægelse, SF, DF og Socialdemokratiet kvaser de små arbejdsdelingsplatforme for at de kan høste lidt billige point på det. Som SF, 3F og DF formulerede taxaloven, der gjorde det ulovligt for mennesker at køre for hinanden mod penge.

I stedet skal disse udmærkede og respekterede organisationer hjælpe til med at finde svar på en række spørgsmål, der forhindrer et prækariat, på samme måde som proletariatet lagde grunden til fagbevægelsen:

Vi skal definere, hvad det nye sted er dér mellem erhverv og privat og lave regler for det med respekt for det nye sted.

Vi skal definere brugernes rettigheder og hvordan de kan brokke sig – og ikke kun med stjerner og anmeldelser.

Vi skal finde på en international måde at betale skat på, da internettet ikke kender til landegrænser.

Vi skal sikre, at man som selvansat kan forsikre sig mod sygdom og spare op, selvom pension allerede er en joke for de unge i dag, da de bliver meget gamle.

Vi skal sikre, at en platform ikke er et svindelforetagende, så ikke alle bare kan kalde sig en platform og snyde folk.

Vi skal sikre, at de selvansatte har rettigheder, og de har noget at skulle have sagt over for diverse ratings.

Jeg drømmer om, at alle kan lægge deres umulige bånd, der binder dem, for en stund og tænke nye løsninger, der ikke kvæler vores velfærdssamfund i global konkurrence, men syr dem til et nyt og forhåbentligt endnu stærkere sikkerhedsnet. Og jeg er træt af, at de liberale partier bare lod alting stå til, så vi havnede i dette rod.

Forrige artikel Forfatter: Kan Sundhedsstyrelsen mon lugte den brændende platform? Forfatter: Kan Sundhedsstyrelsen mon lugte den brændende platform? Næste artikel Forskere: Store forskelle i virksomheders omkostninger ved at byde på offentlige opgaver Forskere: Store forskelle i virksomheders omkostninger ved at byde på offentlige opgaver