Debat

KL: Det nye folketing skal tænke digitalisering ind i alle fremtidige løsninger

De digitale og teknologiske muligheder bør indgå som en central og integreret del, når det nye folketing skal finde løsninger på samfundets udfordringer, skriver Peter Rahbæk Juel.

Der er behov for en akut opgradering af teknologiforståelsen hos landets politikere, ministre og ledere i den offentlige sektor, skriver Peter Rahbæk Juel.
Der er behov for en akut opgradering af teknologiforståelsen hos landets politikere, ministre og ledere i den offentlige sektor, skriver Peter Rahbæk Juel.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Peter Rahbæk Juel
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Når det nye folketing samles, og en ny regering inden længe er dannet, er der brug for, at digitaliseringen får en statusopgradering – uanset hvordan den nye regering ser ud.  

Det er en dagsorden, der alt for ofte lander i et politisk ingenmandsland. Men hvis vi skal løse nogle af de største samfundsudfordringer, vi står over for lige nu, skal vi gentænke velfærden. 

I kommunerne lider vi hverken af ensidig teknologifascination eller digital jubeloptimisme. Men vi står lige der – i epicentret – hvor den demografiske udvikling, manglen på arbejdskraft og klimaudfordringerne får jorden til at ryste under vores velfærdssystem. 

Det er en situation, der kalder på akut handling, og digitalisering er en del af løsningen. Vi har hverken medarbejdere nok eller råd til at lade være. 

De digitale og teknologiske løsninger skal derfor tænkes ind fra start. Digitalisering skal være en aktiv del af politikudviklingen på alle områder – på linje med økonomi, jura og faglighed. 

Digitale løsninger i velfærden 

Digitalisering giver os helt nye muligheder for at løse flere af de store udfordringer, vi står over for i Danmark. 

Temadebat

Hvad bør stå højest på politikernes it- og digitaliseringsdagsorden?

Folketingsvalget bragte flere anbefalinger til det digitale område med sig. Aktører og it-ordførere ønsker sig eksempelvis et selvstændigt digitaliseringsministerium, it-eksperter vil gerne have nedsat en it-havarikommission, og Dansk IT efterspørger et digitaliseringsudvalg, der skal koordinere digitaliseringen på tværs af fagområder.

Derfor har Altinget inviteret en række aktører til at debattere, hvad der bør stå øverst på politikernes prioriteringsliste her efter valget.

Om Altingets temadebatter:

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Altinget bringer kun debatindlæg, som udelukkende er skrevet til Altinget.

Har du lyst til at bidrage til debatten, er du velkommen til at sende det til debatansvarlig Emma Brink på [email protected] eller til Altingets debatredaktion på [email protected].

Skærmbesøg i hjemmeplejen er et godt eksempel på, at kommunerne med nye løsninger både kan spare arbejdstid, løfte kvaliteten og skabe mere fleksibilitet og frihed hos borgerne.  

I Vejle Kommune er borgernes tilfredshed med skærmbesøg på 94 procent. Samtidig sparer kommunen på CO2-regnskabet ved mindre bilkørsel. 

Derfor bør det nye Folketing tage aktiv stilling til, hvordan vi kan bruge digitalisering til at løfte velfærden. Den digitale omstilling skal ikke bare være hensat til de kommende it-ordførere – det er et ansvar, som alle politikere har, uanset hvilket område de er ordfører for. 

Cybersikkerhed skal opprioriteres 

Kommunerne er dem, som behandler og opbevarer flest oplysninger om borgere og virksomheder digitalt – derfor er de også særligt udsat for it-kriminelle. 

Med den kraftigt stigende og avancerede it-kriminalitet stiger behovet for investeringer i ny sikkerhedsteknologi. Der skal ganske enkelt afsættes flere ressourcer, hvis kommunerne skal have en chance for at stå imod. 

Læs også

Danmark kan ikke nøjes med, at investeringerne i cybersikkerhed sker i forsvaret.  

Det nye folketing skal udmønte det nationale kompromis, og her er det afgørende, at der tænkes cybersikkerhed for hele samfundet og ikke kun den del, der er placeret i staten. 

Tag hånd om alle borgere i digitaliseringen 

Heldigvis gør den digitale udvikling også hverdagen lettere og mere fleksibel for de fleste borgere. 

Men digitaliseringen har også bragt en kompleksitet med sig, som betyder, at et stigende antal borgere bliver udfordret i større eller mindre grad. Det rammer mange forskellige borgere, der af forskellige årsager ikke kan udføre de digitale handlinger, der ofte forventes af dem. 

Og selvfølgelig skal alle borgere kunne følge med – det er det både i kommunerne og på Christiansborg vores job at sørge for. Ingen må blive hægtet af, og alle borgere skal have mulighed for at bevare deres selvstændighed og værdighed i en digital hverdag. 

Vi er derfor nødt til at tage højde for, at alle borgere er forskellige. Der skal derfor tilbydes muligheder til den enkelte, så alle borgere kan få glæde af det, som teknologi bringer med sig. 

De digitale og teknologiske muligheder skal indgå som en central og integreret del, når der skal findes løsninger på samfundets udfordringer. Digitalisering skal ikke kun leve i kommunens it-afdeling og Digitaliseringsstyrelsen. 

Peter Rahbæk Juel
Formand, KL’s Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalg

Det kræver ny lovgivning, og at det nye folketing tager hånd om de konsekvenser, der er ved at være et digitalt samfund – om det så er i den private eller den offentlige sektor. 

Tænk digitalisering ind i alle fremtidige løsninger 

De digitale og teknologiske muligheder skal indgå som en central og integreret del, når der skal findes løsninger på samfundets udfordringer. Digitalisering skal ikke kun leve i kommunens it-afdeling og Digitaliseringsstyrelsen. 

Politikerne er derfor nødt til fremover at spørge sig selv: Findes der digitale løsninger, der kan understøtte eller varetage opgaven? Er lovgivningen skrevet, så den er klar til digitale løsninger – også i fremtiden? 

Det er et fælles ansvar – både løsningerne og udfordringerne. Men en aktiv, ansvarlig, digital transformation af Danmark med borgerne i centrum skal defineres og sættes i værk af det nye folketing.  

Derfor er der behov for en akut opgradering af teknologiforståelsen hos landets politikere, ministre og ledere i den offentlige sektor. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Rahbæk Juel

Borgmester (S), Odense Kommune, formand for KL's Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalg
BA i historie og samfundsfag (Syddansk Uni.), senior executive in state and local government (Harvard Uni.)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024