Minister: Teknologipagt med "rigtige millioner" kommer i januar

FOLKETINGET: Den teknologipagt, som efter hollandsk forbillede skal højne interessen om de tekniske uddannelser, er lige på trapperne, lover erhvervsministeren. Der kommer også initiativer på forskningsministerens område.

Toke Gade Crone KristiansenKatja Holm

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) annoncerede det i januar sidste år, og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fulgte op i maj. Regeringen vil lave en såkaldt teknologipagt, som skal højne interessen om de tekniske uddannelser.

Men siden da er der ikke sket videre med teknologipagten.

Det lover Erhvervsminister Brian Mikkelsen dog nu, at der bliver ændret på. Teknologipagten forventes præsenteret i denne måned, sagde Brian Mikkelsen i Folketinget onsdag.

Dokumentation

Hvad er en teknologipagt?

Inspirationen kommer fra den hollandske ”Techniekpact” fra 2013.

Her gik regeringen sammen med erhvervsliv og lokale myndigheder om én national pagt med fem regionale ”underpagter”.

Pagten indeholder en række konkrete indsatser, som blandt andet skal få flere til at vælge tekniske og naturvidenskabelige uddannelser og job – og opkvalificere den eksisterende arbejdsstyrke.

I maj 2016 foreslog ATV DI, Dansk Metal og IDA så en dansk teknologipagt.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen oplyste i den anledning, at han sammen med ministrene for uddannelse, undervisning og erhverv ville se nærmere på forslaget.

I maj 2017 fremlagde statsministeren under Folketingets afslutningsdebat en kommende teknologipagt med beskrivelsen:

”[...] hvor erhvervsliv, uddannelsesinstitutioner og det offentlige samarbejder om at skabe de tekniske og digitale kompetencer, som erhvervslivet efterspørger.”

Kilder: Statsministeriet, Berlingske, Region Midtjylland, ATV og Ingeniøren.


0:000:00