Ny Sundhedsdatastyrelse får blandet modtagelse

STYRELSE: Den nye Sundhedsdatastyrelse giver bedre mulighed for at anvende patientdata til forskning, men det stiller store krav til samarbejdet, hvis potentialet skal indfries, mener flere aktører.

Foto: Colourbox
Nikita Selvig

Oprettelsen af en selvstændig Sundhedsdatastyrelse rummer store muligheder for bedre udnyttelse af patientdata til forskning, men stiller samtidig store krav til samarbejdet mellem sundhedsområdets styrelser. Sådan lyder meldingen fra en række aktører, efter at sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) i sidste uge præsenterede en markant omstrukturering af Sundhedsministeriets styrelser.

Ved årsskiftet ser tre nye styrelser således dagens lys, heriblandt en ny Sundhedsdatastyrelse. Styrelsen etableres ved, at National Sundhedsdokumentation og -IT (NSI) udskilles fra Statens Serum Institut, og styrelsen får blandt andet til opgave at stille sundhedsdata til rådighed for forskere og myndigheder. Forventningen er dermed, at man med udgangspunkt i dataen kan udvikle mere effektive behandlingsformer og effektivisere sundhedsvæsenet.

At man samler patienternes sundhedsdata i en selvstændig styrelse, glæder blandt andre Morten Freil, direktør i Danske Patienter:

Altinget logoDigital
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget digital kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00