Oppositionen frygter, at tiltag mod misbrug af børn vil føre til uberettiget overvågning af almindelige danskere

Otte oppositionspartier afviser at støtte op om regeringens EU-linje i forhandlinger om nye tiltag til at bekæmpe seksuel misbrug af børn online. "Det her forslag går for vidt," siger Radikales EU-ordfører med henvisning til juridiske eksperters advarsler om brud på retten til privatliv og kommunikation. 

I en verden, hvor mere og mere kriminalitet flytter over på techgiganters platforme, opstår der også "et kæmpe behov for at regulere det," siger justitsminister Peter Hummelgaard (S). 
I en verden, hvor mere og mere kriminalitet flytter over på techgiganters platforme, opstår der også "et kæmpe behov for at regulere det," siger justitsminister Peter Hummelgaard (S). Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Regeringen risikerer med sin opbakning til et EU-forslag om at bekæmpe seksuel misbrug af børn online at indføre systematisk og generel overvågning af almindelige danskeres kommunikation på digitale platforme.

Det mener otte oppositionspartier, der derfor vendte tommelfingeren ned, da justitsminister Peter Hummelgaard (S) i Europaudvalget forsøgte at få opbakning til regeringens mandat til at forhandle en forordning på plads til et ekstraordinært rådsmøde i EU den 28. september.

“Det her forslag er jo fuldstændig drakonisk. Jeg er næsten ved at sige, at rækkevidden af det, som ministeren beder os om at sige ja til, er fuldstændig vanvittigt. Det kommer på ingen måde til at være lovmedholdeligt,” sagde Lisbeth Bech-Nielsen, der er it-ordfører for SF. 

Den ladeport, som man åbner i forbindelse med denne forordning, er dybt bekymrende.

Alex Ahrendtsen
EU-ordfører, Dansk Folkeparti

Altinget logoDigital
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget digital kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00