Professor: En betydelig del af danskerne deler "fake news" for at omstyrte samfundet

FORSKNING: Op mod 10 procent af danskerne deler fake news af politiske årsager, selv om de ved, det ikke passer. Det tyder ny forskning på. Søren Pind (V) efterspørger mere viden og forskning på området og kalder tendenserne gift for demokratiet.  

"Some men just want to watch the world burn," sådan bliver Jokeren i Batman-filmen The Dark Knight beskrevet, og det er den samme motivation, som ligger til grund for den gruppe af danskere, der deler falske nyheder mod bedre vidende og med politiske motiver, mener professor Michael Bang Petersen ved Aarhus Universitet.
"Some men just want to watch the world burn," sådan bliver Jokeren i Batman-filmen The Dark Knight beskrevet, og det er den samme motivation, som ligger til grund for den gruppe af danskere, der deler falske nyheder mod bedre vidende og med politiske motiver, mener professor Michael Bang Petersen ved Aarhus Universitet.Foto: Ritzau Scanpix/ AP Photo/Warner Bros. Pictures, Stephen Vaughan
Toke Gade Crone Kristiansen

En betydelig del af danskerne er internet-trolls. De deler falske nyheder, som de godt ved er falske, fordi de er voldsparate og har et ønske om at omstyrte samfundet. 

Det tyder en undersøgelse på, som professor Michael Bang Petersen sammen med sin kollega Mathias Osmundsen er i gang med at færdiggøre på Aarhus Universitet.

Og undersøgelsen er udgangspunktet for en konference, som uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) og Videnskabernes Selskab har taget initiativ til, og som afholdes mandag med titlen "Mind and democracy in the age of social media."

Dokumentation

Om undersøgelsen: 

Forskerne har blandt andet gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt et repræsentativt udsnit af befolkning og forholdt dem konspiratoriske nyheder, de mener er konspiratoriske og falske og som er fundet på internettet.

Eksempler på nyheder som i forskernes undersøgelse er kategoriseret som falske:

”Danske journalister fortier sandheden om racisme blandt danskere. De undlader bevidst at bringe historier, når ofrene for voldelige angreb er muslimer”.

”Et hemmeligt netværk af højreorienterede partimedlemmer, erhvervsfolk og politimænd har igennem en årrække organiseret systematisk vold mod politiske modstandere fra venstrefløjen”.

”Den amerikanske regering – med tidligere præsident George W. Bush i spidsen – stod selv bag terrorangrebet på World Trade Center den 11. september for at få en undskyldning for at gå i krig i Mellemøsten og dermed sikre sig adgang til olie”. 

Selve forskningsprojektet, som både trækker på udenlandske og indenlandske kilder er ikke endeligt færdiggjort, men forventes afsluttet i løbet af i år.

Faktaboksen er tilføjet efter udgivelse.


0:000:00