Regeringen vil prioritere digitale teknologier med forskningsreserven

FORHANDLINGER: Regeringen lægger op til at overføre flere midler til det digitale område fra forskningsreserven, som partierne indleder forhandlinger om fredag.  

Foto: Ritzau Scanpix/ Natalie Schluter
Toke Gade Crone Kristiansen

Regeringen vil prioritere 300 millioner kroner til forskning i nye teknologiske muligheder, herunder kunstig intelligens og andre digitale teknologier.

Sådan lyder meldingen fra uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) forud for forhandlingerne om forskningsreserven. 

Forhandlingerne om forskningsreserven begynder fredag formiddag, og nu letter regeringen altså sløret for nogle af sine prioriteringer, imens det endelige forhandlingsoplæg stadig holdes gemt til sættemødet. 

Dokumentation

Regeringens prioriteter:

220 mio. kr. til strategisk forskning inden for hovedområdet fra Forsk2025-kataloget "Nye teknologiske muligheder", hvor midlerne rettes mod forskning inden for bio- og life science, materialeudvikling, produktionsteknologi og -systemer. og kan bidrage til tværdisciplinær forskning. 

Øremærkning: Af midlerne til forskning i nye teknologiske muligheder øremærkes 100 mio. kr. til aktiviteter i et nationalt center for forskning i digitale teknologier, der skal gå på tværs af forskningsinstitutionerne i Danmark. Forskningscenteret er tidligere annonceret i regeringens forsknings- og innovationspolitiske strategi, og som en del af initiativet Digital Hub Denmark fra regeringens strategi for Danmarks digitale vækst.

80 mio. kr. til forskning i digitale teknologier som kunstig intelligens (AI), big data, internet of things, it-sikkerhed mv., med fokus på kapacitetsopbygning af den danske talentmasse.


Altinget logoDigital
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget digital kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00