Debat

Regionsrådsformand: Sundhedsvæsen og erhvervsliv i bedre samspil

DEBAT: Velfærdsteknologi, der fastholder serviceniveauet over for borgerne, bidrager til vækst og effektiv behandling. Det er et fælles anliggende for både sundhedsvæsenet og det private erhvervsliv, skriver Stephanie Lose (V), regionsrådsformand i Region Syddanmark.

Det er i samspillet mellem private virksomheder og den offentlige sundhedsdrift, der udvikles nye og bedre velfærdsteknologiske produkter og løsninger, skriver Stephanie Lose (V), regionsrådsformand, Region Syddanmark
Det er i samspillet mellem private virksomheder og den offentlige sundhedsdrift, der udvikles nye og bedre velfærdsteknologiske produkter og løsninger, skriver Stephanie Lose (V), regionsrådsformand, Region SyddanmarkFoto: Pressefoto
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Stephanie Lose (V)
Regionsrådsformand, Region Syddanmark

Region Syddanmark skal igen spare på pengene. Sundhedsvæsenet har gennem længere tid været under pres, og det pres ser ud til at fortsætte. Der stilles fortsat krav til effektiviseringer, og der er derfor behov for, at der udvikles nye velfærdsteknologiske løsninger, så vi også i fremtiden kan levere en god behandling af patienterne.

Det vigtige samarbejde
Velfærdsteknologi er i dag et vigtigt fokusområde både på de enkelte hospitaler og i plejesektoren, hvor de ansatte møder behovet for bedre og mere effektive løsninger. Og på Christiansborg, hvor de formelle lovgivningsmæssige rammer fastsættes. Samtidig udgør velfærdsteknologiske virksomheder en ressource i vores samfund, som kan bidrage med inspiration til, hvordan den offentlige sundhedssektor kan løse arbejdsgange og konkrete opgaver bedre.

Sygehuse og plejesektoren oplever ind imellem, at nogle af de innovative løsninger på området ikke nøjagtigt rammer deres behov og derfor ikke kan indfri de ønskede forbedringer og kvalitetskrav. Dermed bliver det ikke disse løsninger, der kommer gennem nåleøjet i indkøbsprocesserne. Derfor er der behov for nye samarbejdsmodeller, da godt begyndt som bekendt er halvt fuldendt. Det fordrer, at sygehusene og plejesektoren inviterer de private virksomheder indenfor allerede i udviklingsfasen af nye løsninger.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

CoLab Denmark letter samarbejdet
I Region Syddanmark etablerede vi allerede i 2012 ”Èn indgang” for de involverede virksomheder, der skal gøre det lettere for virksomhederne at opnå kontakt med relevante dele af vores sundhedsvæsen i form af somatiske og psykiatriske sygehuse.

Baseret på vores erfaringer etablerede vi sidste år test- og udviklingsmiljøet CoLab Denmark. Her samarbejder hospitaler og kommuner om behovet for nye velfærdsteknologiske løsninger, og i fællesskab åbner de for samarbejdet med virksomheder om udvikling og test af konkrete løsninger. Virksomheder kan dermed i lokale og driftsnære test- og udviklingsmiljøer få hjælp til at tilpasse og udvikle velfærdsteknologiske produkter og services, så de imødekommer et reelt behov i sundhedssystemet og plejesektoren.

Det er i samspillet mellem private virksomheder og den offentlige sundhedsdrift, der udvikles nye og bedre velfærdsteknologiske produkter og løsninger.

Stephanie Lose (V)
Regionsrådsformand, Region Syddanmark

Det har vi et aktuelt eksempel på i Odense, hvor Odense Universitetshospital i samarbejde med Odense Kommune og virksomheder afprøver løsninger til behandling og pleje af patienter i eget hjem. I psykiatrien er der fokus på at udfolde de teknologiske muligheder, der gør det muligt, at mennesker med mentale og fysiske udfordringer i højere grad kan udvikle sig og mestre deres eget liv.

Lukkede testmiljøer 
CoLab Denmark tilbyder også virksomheder med nye velfærdsteknologiske løsninger at afprøve disse i strukturerede testmiljøer kaldet CoLab Plug & Play.

Jeg mener, at alle parter får stor gavn af, at virksomhederne får mulighed for at udføre deres indledende test og afprøvninger i lukkede testmiljøer, for så senere at gennemføre reelle test ude i driften. Det er typisk, når et nyt produkt eller en ny løsning testes i den virkelige verden, at man gør de vigtige erfaringer, som giver de bedst mulige produkter og services. Brugerne er ofte et bredt udsnit af befolkningen, og de er ikke altid lige teknologivante. Netop derfor er deres feedback af meget stor værdi for de velfærdsteknologiske virksomheder, for at deres produkter kan blive så brugervenlige som muligt.

I Region Syddanmark er vi meget opmærksomme på, at sundhedsvæsenet skal være motiveret til samarbejdet med virksomhederne. Fordi begge parter kan berige hinanden og er afhængige af hinanden, hvis vi skal have udviklet nye løsninger, der modsvarer de reelle behov. 

Fremmer eksport
Vi vil fortsat arbejde på, at personalet på sygehusene og i sektoren under aftalte vilkår kan samarbejde med de private virksomheder, idet det netop er i samspillet mellem private virksomheder og den offentlige sundhedsdrift, der udvikles nye og bedre velfærdsteknologiske produkter og løsninger. Løsninger, der også vil være velegnede til at eksportere til udenlandske markeder med samme udfordringer.

Det er initiativer som CoLab Denmark, der er med til at gøre virksomhedernes nye løsninger mere målrettede og implementerbare og dermed bidrager til at skabe bedre rammer for både borgerne, patienterne og personalet. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stephanie Lose

Økonomiminister (V), næstformand for Venstre
cand.oecon. (Syddansk Uni. 2006)

0:000:00