Debat

Skatteministeren om it-systemer: Dansk Erhverv kommer en postgang for sent - vi er i fuld gang

Det kan lyde som en smart idé at pensionere de offentlige it-systemer, som Janus Sandsgaard fra Dansk Erhverv foreslår. Men skatteforvaltningen er allerede i fuld gang med at udvikle tidssvarende systemer, og det er et langt sejt træk. Sandsgaard kommer med andre ord en postgang for sent, skriver Morten Bødskov i en replik.

Det ville naturligvis være lettere, hvis jeg ved at knipse kunne løse alle statens it-udfordringer. Virkeligheden er selvfølgelig en anden, skriver Morten Bødskov.
Det ville naturligvis være lettere, hvis jeg ved at knipse kunne løse alle statens it-udfordringer. Virkeligheden er selvfølgelig en anden, skriver Morten Bødskov.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Morten Bødskov
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det kan måske lyde som en smart idé at gøre som Janus Sandsgaard, Dansk Erhvervs digitaliseringspolitiske fagchef, foreslår: At lave en pensionsreform af it-systemerne i den offentlige sektor for at få tidssvarende it-systemer.

Ja, man kan næsten få det indtryk, at fagchefen gerne vil have it-systemer, der understøtter et ønske om flere skattelettelser.

Jeg kan berolige Janus Sandsgaard med, at vi i Skatteforvaltningen allerede er i fuld gang med at investere i udvikling af blandt andet nye tidssvarende told-, moms-, ejendomsvurderings- og inddrivelsessystemer. Faktisk er Skatteministeriet det sted i staten, hvor vi investerer mest i it.

2022 er et overgangsår

Det første jeg gjorde, da jeg tiltrådte som skatteminister i 2019, var at sætte gang i et grundigt eftersyn af skattevæsenets it-problemer. På baggrund af det eftersyn tog vi fat på de mest presserende udfordringer, og arbejdet fortsætter.

Det ville naturligvis være lettere, hvis jeg ved at knipse kunne løse alle statens it-udfordringer. Virkeligheden er selvfølgelig en anden. Det er et langt sejt træk, og løsningen er ikke en hurtig pensionsreform for offentlige it-systemer.

Morten Bødskov (S)
Skatteminister

Foreløbig har regeringen investeret tre milliarder kroner i at genoprette skattevæsenet, så vi også i fremtiden kan løse komplekse opgaver for borgere og virksomheder ved hjælp af blandt andet avanceret it.

Regeringen har desuden nedsat et ekspertudvalg, der skal komme med anbefalinger til, hvordan skattevæsenet kan genoprettes og styrkes over de kommende år.

2022 er et overgangsår, hvor vi skal udarbejde en mere langsigtet plan for Skatteministeriets økonomi på baggrund af ekspertudvalgets anbefalinger.

Det er en stor og kompliceret opgave, regeringen har bedt ekspertudvalget om at løse, men jeg har store forventninger til udvalgets arbejde og ser frem til at kunne indgå en aftale, der kan sikre ro og stabilitet i skattevæsenet.

Ro, ressourcer og realisme

Det ville naturligvis være lettere, hvis jeg ved at knipse kunne løse alle statens it-udfordringer.

Virkeligheden er selvfølgelig en anden. Det er et langt sejt træk, og løsningen er ikke en hurtig pensionsreform for it-systemer i den offentlige sektor, som Dansk Erhvervs Janus Sandsgaard foreslår.

I Skatteforvaltningen arbejdes der hver eneste dag på at gøre det lettere for borgere og virksomheder at betale korrekt skat og afgift, der i sidste ende finansierer vores velfærdssamfund.

Skattevæsenet er ved at komme på fode efter årelange nedskæringer og har brug for ro, ressourcer og realisme – ikke hurtige eller smarte løsninger. Janus Sandgaard er med andre ord en postgang for sent ude. Vi er i fuld gang.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Janus Sandsgaard

Fhv. digitaliseringspolitisk fagchef, Dansk Erhverv
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 2006)

0:000:00