Debat

Sygeplejersker: Teknologi må ikke være et mål i sig selv

DEBAT: Fremtidens plejecentre for ældre og demente skal sikre et sundhedsfagligt tilbud af høj kvalitet. Det vil øjensynligt også betyde gode teknologiske løsninger, men det må ikke blive omdrejningspunktet, skriver Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd.

Vi har brug for plejecentre med høj sundhedsfaglig kvalitet og ikke kun teknologiske højborge, skriver Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd. 
Vi har brug for plejecentre med høj sundhedsfaglig kvalitet og ikke kun teknologiske højborge, skriver Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd. Foto: Dansk Sygeplejeråd
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Grete Christensen
Formand for Dansk Sygeplejeråd

Vi har brug for plejecentre med høj sundhedsfaglig kvalitet – ikke kun teknologiske højborge.

Grete Christensen
Formand for Dansk Sygeplejeråd

Der er stor fokus på at udnytte højteknologiske løsninger, når kommunerne de kommende år bygger og indretter nye plejecentre og ikke mindst plejecentre særligt møntede på borgere, der lider af demens.

Fakta
Regeringen sætter i finanslovforslaget penge af til en national handlingsplan for demens.

Altinget: velfærdsteknologi benytter anledningen, og spørger et nyt hold af debattører: Hvilken rolle kan velfærdsteknologien spille i en national handlingsplan for demens? I hvor høj grad kan teknologiske løsninger gøre noget for at hjælpe demente borgere, plejepersonale og de pårørende?

Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Teknologisk udstyr som intelligente toiletter, bevægelsessensorer og interaktive skærme er varme emner, men når der skal investereres millioner af kroner i sådanne projekter, bør det ikke være teknologien, der sættes i front. Teknologien er ikke et mål i sig selv.

Det helt afgørende for fremtidens plejecentre for ældre og demente er derimod at sikre et sundhedsfagligt tilbud af høj kvalitet til beboerne. Det er nødvendigt, at kommunerne er bevidste om det, og ikke mindst at regeringen holder sig det for øje, når den skal til at udarbejde en national handlingsplan for demens.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Sundheden i fokus
Institut for Kvalitet og Akkreditering i Sundhedsvæsenet, IKAS, har allerede akkrediteringsstandarder for kommuner, hvor der findes en standardpakke for sygepleje, som også omhandler demens. Her bliver der lagt stor vægt på, at tilgangen til den demente er orienteret mod at yde forskellige former for pleje og omsorg, der tager højde for den demente borgers individuelle behov.

I Dansk Sygeplejeråd anbefaler vi, at alle plejecentre efterlever akkrediterings-standarder, der kan være med til at sikre det høje sundhedsfaglige niveau, som er så afgørende for borgere med demens, på plejecentre over hele landet. Et område der også er fokus på i Demensalliancen, hvor Dansk Sygeplejeråd i samarbejde med FOA, Ældre Sagen, PenSam og Alzheimerforeningen sammen kæmper for bedre vilkår for borgere med demens.

Plads til pleje og livskvalitet
Vil vi give demente borgere en god livskvalitet, skal de have den rette pleje og behandling. Men det kræver, at der er rum til at lede samt udføre det sundhedsprofessionelle arbejde, og det skal ske under forhold og omgivelser, der samtidig passer til den demente borgers udfordringer.

Det vil øjensynligt også betyde gode teknologiske løsninger, men det må ikke blive omdrejningspunktet. For det er og bliver de dementes sundhedstilstand og livskvalitet, der skal være i centrum. Vi har brug for plejecentre med høj sundhedsfaglig kvalitet – ikke kun teknologiske højborge.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Grete Christensen

Fhv. formand, Dansk Sygeplejeråd
sygeplejerske (Holbæk Sygeplejeskole 1981)

0:000:00