Energinet klar med ny strategi: Klimaet skal i centrum, og der skal tages flere chancer

INTERVIEW: Klimaudfordringerne kræver et hurtigere tempo på den grønne omstilling. Det stiller krav til Energinet, der med en ny strategi ser ind i en fremtid med energiøer, Power-to-X, flere luftledninger og større politisk opmærksomhed, fortæller administrende direktør Thomas Egebo.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Morten Øyen

Vi kan bruge den grønne strøm til rigtig meget, men skal vi have 100 procent grøn energi, så er der altså nogle anvendelser, hvor det er nødvendigt med brændsler, for eksempel til tung transport, fly og store fragtskibe. Det er der, Power-to-X kommer ind i billedet.

Thomas Egebo
Administrerende direktør i Energinet
Fakta
Energinets nye strategi

Energinet dedikerer sig i 'Nye vinde' til at udforske og forløse fire potentialer, som selskabet vurderer er helt afgørende, hvis det skal bidrage med stor effekt til den grønne omstilling nu og i tiden, der kommer:

1. Sektorkobling og Power to X
Grøn gas og omdannelse af el til brint, varme og VE-baserede brændstoffer bliver afgørende for klimareduktioner i svære sektorer som landbrug og transport. På dette område vil Energinet for eksempel: engagere sig i videnspartnerskaber inden for eksempelvis persontransport, luftfart, shipping, industri og landbrug.

2. Storskala havvind
Vindpotentialet i danske farvande er mere end tre gange så stort som elforbruget i et fuldt elektrificeret Danmark. Nye storskalaløsninger bliver afgørende for dansk bidrag til Europas grønne omstilling. På dette område vil Energinet for eksempel: understøtte de politiske ambitioner om hybridløsninger og energiøer på havet.

3. Sol og vind på markedsvilkår
Produktionsanlæg til vedvarende energi popper op i højere antal og hastighed end antaget hidtil. En god og nødvendig udvikling i lyset af de høje klimaambitioner. Men nye løsningerkræves, hvis udviklingen skal fortsætte. På dette område vil Energinet for eksempel: arbejde for højere agilitet i beslutningsprocesser vedrørende udbygning af elnettet.

4. Samarbejde med samfundet
Udviklingen frem mod et klimaneutralt samfund vil kræve udbygning med ekstra infrastruktur, i forhold til hvad vi kender i dag. Nye teknologiske løsninger, nye hensyn og nye samarbejdsformer med samfundet bliver afgørende. På dette område vil Energinet for eksempel: optimere på alle tænkelige parametre for at øge kapaciteten i det eksisterende net og dermed anvende færrest mulige ekstra luftledninger i den fremtidige udbygning.

Kilde: Energinet

Tidens stærke fokus på klima smitter af på det statslige selskab Energinet, der med en ny udviklingsstrategi skriver sig ind i klimakampen.

Fakta
Energinet er en selvstændig offentlig virksomhed under Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet. Selskabet ejer og udvikler el- og gasnet i Danmark for at indpasse mere vedvarende energi, opretholde forsyningssikkerhed og sikre lige markedsadgang til nettene.

Kilde: Energinet.dk

Nu tages der nemlig hul på næste kapitel i den grønne omstilling, og det handler ikke kun om fuld forvandling af energisektoren, men også om energisektorens bidrag til klimaomstillingen af sektorer som transport, landbrug og industri.

Jeg tror, det er vigtigt at sige, stå ved, gentage og forklare – igen og igen – at den grønne omstilling handler rigtig meget om at forøge vores forbrug af grøn strøm, og det kommer altså med en udbygning af infrastrukturen.

Thomas Egebo
Administrerende direktør i Energinet

”Der skal fart på klimaomstillingen, og det vil vi bidrage til,” siger administrerende direktør i Energinet Thomas Egebo, der netop har fået godkendt den nye udviklingsstrategi ”Nye vinde” af Energinets bestyrelse.

Altinget logoEmbedsværk
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget embedsværk kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00